Hra s maňuškami ako skvelý pomocník pri rozvoji dieťaťa | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Hra s maňuškami ako skvelý pomocník pri rozvoji dieťaťa

Hra s maňuškami ako skvelý pomocník pri rozvoji dieťaťa
Hra s maňuškami ako skvelý pomocník pri rozvoji dieťaťa
Fieldset
hopla
13. 4. 2021
0 komentárov

Hra s maňuškami alebo bábkami sa svojím charakterom zaraďuje medzi najvýchovnejšie aktivity, ktorým môžete deti vystaviť. Na prvý pohľad sa vidina hrajúceho dieťaťa s bábkou môže javiť výhradne ako zábava, ale jej podstata a vplyv na psychomotorický vývoj sú významnejšie. Keď sa my, dospeláci, snažíme uvoľniť emócie, úzkosť či prekonať traumatické zážitky, jednou z ciest je svoje najskrytejšie myšlienky a pocity napísať na papier, čo nám častokrát pomôže vyčistiť a usporiadať našu myseľ. Deti sa nelíšia. Majú tiež strach, úzkosť a stres, ale v útlom detstve sa ešte ťažko vyjadrujú a do určitého veku nevedia písať. Preto sa ich nevyjadrené emócie môžu prejaviť ako poruchy správania. To všetko môže vyústiť v problémy s rečou a jazykom, so slovnou zásobou, či neschopnosťou povedať rodičom, čo cítia. Aby sme týmto problémom predišli, jedným z veľmi efektívnych riešení je hra s maňuškami, o ktorej výhodách si viac povieme nižšie v článku.

Čo sú maňušky pre deti?

Jednoduché bábky, ktoré sa navliekajú na ruku a tak im ich nositeľ vdýchne život. Maňušky sa používajú nielen na bežné detské hry, ale sú neoddeliteľnou súčasťou bábkového divadla. Maňušky na ruku sú známe už po stáročia.

Prečo sú vlastne také obľúbené? Plnia totiž viacero úloh. Sú priamymi účastníkmi detských hier, no zároveň sú sprostredkovateľmi medzi svetom detí a dospelých. Maňušky na ruky pomôžu deťom vyjadriť svoje emócie a nálady. Stávajú sa detskými spojencami a priateľmi. Prečo by maňušky pre deti mali byť súčasťou každej detskej izby?

Top 7 výhod hry s maňuškami. Ako maňuška pomôže dieťaťu?

O tom, že maňušky môžu byť pre vaše dieťa omnoho viac, ako len obyčajnou hračkou, vás presvedčia tieto výhody hry s maňuškami:

1. Rozvoj sociálnych zručností dieťaťa

Hra s maňuškami zlepšuje komunikačné a sociálne zručnosti dieťaťa poskytnutím príležitostí na interakciu s bábkami. Deti si tiež môžu tieto zručnosti precvičovať pomocou maňušiek pri interakcii s ostatnými deťmi. Ak má dieťa strach zo sociálnych situácií, bábky môžu dať deťom príležitosť vyjadriť sa o svojich sociálnych obavách s rovesníkmi alebo davmi a to tak, že sa maňuška stane hovorcom dieťaťa. Hra s maňuškami im umožní rozvíjať svoje jazykové schopnosti a cítiť sa pohodlnejšie pri rozhovoroch s ostatnými.

2. Emocionálny rozvoj dieťaťa

Bábkové hry emočne podporujú deti tým, že im dajú „priateľa“, s ktorým sa môžu porozprávať. Medzi tie najkrajšie a najviac autentické sa radia maňušky LIVING PUPPETS ich jedinečný dizajn a mäkký materiál zaručuje, že ich vaše dieťa už nepustí viac z rúk a svojmu novému plyšovému priateľovi celkom určite bez strachu odhalia všetky svoje pocity.

Hra s maňuškami ako skvelý pomocník pri rozvoji dieťaťa

 

Maňušky Tárajkovia

3. Stimulácia k čítaniu a rozprávaniu bez strachu

Deti, ktoré sa zdráhajú hovoriť alebo čítať nahlas, môžu byť ochotnejšie rozprávať alebo čítať s maňuškou alebo prostredníctvom nej. Hra s maňuškami takisto dáva deťom priestor používať nové slová v slovníku a rozprávať v celých vetách.

Preskúmať maňušky
v eshope

4. Podpora motorických zručností

Bez ohľadu na to, či sú bábky malé na jediný prst alebo dostatočne veľké na to, aby na ich manipuláciu bola potrebná celá ruka, pomôžu vášmu dieťaťu rozvíjať jemnú motorikuslovnú zásobu. A pretože je to nesúťažná činnosť, môže každé dieťa slobodne skúmať a rozvíjať motorické zručnosti prirodzene pri hre vlastným tempom.

Dievča s maňuškou dračica Elsa a žabka

Prejsť na maňušky zvieratká

5. Prostriedok na usmernenie

Bábkové hry môžu deťom poskytnúť vodítko, pokiaľ ide o správanie a sociálne zručnosti. Prostredníctvom maňušiek možno deťom vysvetliť pravidlá v triede, osobné hranice, aké správanie je v poriadku a ako primerane komunikovať s ostatnými deťmi.

6. Podpora tvorivosti prostredníctvom hry s bábkami

Nápaditá hra je dôležitá pre proces učenia a pomáha dieťaťu rozvíjať jeho tvorivosť a schopnosť riešiť problémy.  Jednou z najzrejmejších výhod bábkovej hry je, že účasť na tejto aktivite poskytuje fantázii vášho dieťaťa voľný priebeh. Maňušky môžu byť použité na hranie ľubovoľného počtu scenárov, či už sú úplnou fantáziou alebo realitou skutočného života. Deti sa tak učia myslieť tvorivo, čo im môže pomôcť pri riešení problémov v iných oblastiach.

7. Pomocník pri riešení konfliktov

Hry s maňuškami sú obzvlášť užitočné pri skúmaní riešenia konfliktov. Rodičia alebo učitelia môžu pomocou bábok rozprávať o správaní, emóciách, agresii, šikane, o tom, ako byť láskavý, ako mať empatiu k druhým a ako byť nápomocný.

Nezáleží na tom, či dáva vaše dieťa prednosť maňuške v tvare rozprávkovej postavičky alebo zvieratka. U nás môžete pre dieťa vybrať krásne maňušky zvieratká, tárajkov, rukavicové maňušky a mnoho ďalších.

Kompletná ponuka maňušiek pre deti

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 3.6 (97 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !