Pochopenie emócií ako kľúčový prvok empatie | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Pochopenie emócií ako kľúčový prvok empatie

Pochopenie emócií ako kľúčový prvok empatie
Pochopenie emócií ako kľúčový prvok empatie
Fieldset
hopla
20. 9. 2020
0 komentárov

Empatia má rôzne definície, avšak výstižne ju definoval známy britský neurovedec prof. Simon Baron-Cohen  z University  of  Cambridge: „Empatickým sa stávame vtedy, keď opustíme zameranie výlučne na svoju myseľ a namiesto  toho  sa  zameriame  na  dve  mysle. Empatia  je schopnosť identifikovať, čo si myslí niekto iný alebo cíti,  a reagovať na myšlienky a pocity druhého  človeka  primeranou  emóciou.”  Základom  empatie je sebauvedomenie. Čím sme otvorenejší k vnímaniu vlastných pocitov, tým lepšie ich dokážeme rozpoznať a pochopiť u druhých ľudí. Z toho vyplýva, že človek si musí najprv uvedomiť svoje emócie, až potom môže porozumieť emóciám druhých (Goleman1997).

Dospelí by mali byť deťom vzorom aj v prípade empatie. Rodičia, ktorí prejavia záujem o veci, na ktorých ich deťom záleží a reagujú na ne pozitívnym a starostlivým spôsobom, učia tak deti schopnosti empatie. Keď majú deti uspokojené svoje emocionálne potreby, učia sa, ako reagovať na emocionálne potreby druhých.

Pre dieťa je prospešné hovoriť o emóciách a o tom, ako ich ostatní prežívajú či pomenovať jednotlivé emócie (napríklad žiarlivosť, hnev a láska) a učiť ich, že sú prirodzené. Porozprávajte sa s nimi o tom, ako pozitívne zaobchádzať s emóciami a poukážte na situácie, v ktorých ostatní ľudia pociťujú rôzne emócie. Naučte ich rešpektovať emócie iných a ukázať im, ako konať v situácii, keď je potrebná odpoveď.

Učenie emócií - Náladový kamarát

Zobraziť Náladového kamaráta

Hrajte sa s deťmi. Najmä mladšie deti radi predstierajú, že sú niekým iným. Tento čas môžete tiež využiť na učenie empatie a na to, aby ste deťom ukázali, aký má empatia význam. Aké aktivity na emócie a aktivity na rozvoj empatie môžete vyskúšať?

Existuje množstvo jednoduchých hier na emócie pre deti. Veľmi jednoduchá hra, ktorú sa môžete zahrať pokojne aj každý večer, je alternatíva známej hry „Activity“. Nechajte dieťa predvádzať emóciu a vy ostatní hádajte, o akú emóciu ide. Pri tejto hre dieťa spozná, aké druhy emócií vlastne existujú a v budúcnosti ich ľahšie identifikuje. Nezabudnite sa pritom pozhovárať o tom, aký malo dieťa deň a aké emócie v priebehu dňa zažilo.

Nechajte svoje deti hrať rolu inej osoby, či už postavy v knihe alebo v televízii. Môžete spolu vypracovať príbeh a požiadať svoje deti, aby si predstavili, ako sa ich postava mohla cítiť v danom okamihu. Práve vtedy zamerajú deti všetku svoju pozornosť na emócie, ktoré mohla v tejto situácii zažívať iná osoba. Takisto môžete deti požiadať, aby nakreslili tváre, ktoré odrážajú pocity ich charakteru.

Emócie variabilná hra - Hopla.sk

Na výučbu emócií nájdete pomôcky aj medzi vzdelávacími hračkami. Hra Emócie z našej ponuky pomáha deťom  rozpoznať emócie  a pracovať s nimi, rozprávať  o nich počas individuálnej alebo skupinovej hry. Takýmto spôsobom sa deti naučia rozpoznať a pochopiť 10 rôznych emócií.

Hra má viaceré varianty, ako sa s ňou dieťa dokáže zabaviť. Ukážte prstom na emóciu a dieťatko má za úlohu emóciu pomenovať a povedať, v akej situácií sa táto emócia vyskytuje alebo jednoducho položte podstavec s emóciami na stôl a dieťa počas dňa ukáže prstom na takú emóciu, ako sa práve cíti a pomenuje ju.

Skvelou hrou na učenie emócií sú aj naše Emočné kapsule. Kapsule reprezentujú základné emócie, ktoré pomáhajú deťom rozpoznať a zvládnuť vlastné emócie hravou formou. Deti vkladajú herné karty, ktoré zobrazujú každodenné situácie, prípadne fotografie, kresby či iné predmety do kapsúl, ktorých náladu naznačujú.

Náš Náladový kamarát so svietiacim bruškom okrem toho, že je skvelým mojkáčikom, je zároveň ideálnym spoločníkom na učenie sa o emóciách! Deti sa budú skvele hrať s vymeniteľnými dielikmi a vytvárať rôzne výrazy tváre, čo im pomôže pochopiť 5 základných emócií: šťastie, strach, smútok, hnev a lásku. 

Hry na pochopenie emócií

Učte deti empatii

Nezabudnite tiež na rozvíjanie empatie u detí. Aj keď existujú rôzne druhy empatie, pre deti je dôležitá najmä sebaempatia, pri ktorej dieťa načúva sebe a tým otvára svoje možnosti na skutočnú vnímavú empatiu k iným. A potom je tu práve vnímaná empatia, pri ktorej dieťa dokáže vnímať druhého z jeho uhla pohľadu. (1)

Ak empatiu u detí (ale aj dospelých) nebudete rozvíjať, môže sa postupne strácať. Aké hry na rozvoj empatie sú vhodné pre deti? Precvičovať a trénovať ju môžete jednoduchým počúvaním. Pretože to, že nie je empatia hra, určite viete. Je to schopnosť načúvať iným, schopnosť urobiť niečo pre niekoho bez toho, aby sme očakávali spätnú väzbu. Preto učte dieťa počúvať iných, ale naopak, nezabudnite ho tiež vypočuť vždy, keď to potrebuje.

Rozvíjajte s deťmi ich vnútorný morálny kompas, ktorý ich nasmeruje k správnemu rozhodnutiu. Učte svoje deti rozdiel medzi dobrým a zlým už od útleho veku. Hovorte s nimi o tom, ako zločin poškodzuje ostatných a poukážte na škody, ktoré spôsobuje.

Je dobré sa s nimi porozprávať aj o malých veciach, ako je napríklad dôležitosť láskavého oslovenia svojho súrodenca, alebo o tom, ako by sa dieťa cítilo, keby sa odmietne s ním hrať súrodenec. Pri stavbe silného morálneho základu treba začať práve vštepovaním takýchto maličkostí ako pevných základov.

Vychovávaním svojich detí k empatii im dávate dar dávania. Práve ľudia, ktorí dávajú,  majú zo života najväčšiu spokojnosť, ich život im dáva väčší význam a súčasťou ich života sú obohacujúce vzťahy. Výučba vašich detí k empatii je dobrá investícia pre ich vlastnú budúcnosť a pre svet, v ktorom budú bývať. A to všetko sa dá dosiahnuť len vtedy, ak budú rozumieť emóciám iných a svojim vlastným emóciám.

Zdroj:

(1) https://www.pace.sk/index.php/sedem-typov-empatie/

Kompletná ponuka logických hier pre deti

 

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !