Vývoj reči u detí | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Vývoj reči u detí

Vývoj reči u detí
Vývoj reči u detí
Fieldset
hopla
21. 10. 2020
0 komentárov

Vývoj jazyka sa medzi deťmi značne líši, a to aj v rámci tej istej rodiny. Avšak existujú určité medzníky, ktoré možno identifikovať ako sprievodcu normálnym vývojom. Deti sa musia naučiť, ako jazyk znie skôr, ako sa budú môcť naučiť hovoriť. Aj keď sa každé dieťa vyvíja svojím vlastným tempom, existujú niektoré všeobecné vzorce.

Stručný sprievodca vývojom reči u detí

  • vo veku od 1 do 3 mesiacov batoľatá najčastejšie iba plačú,
  • vo veku 4 až 6 mesiacov deti kričia, smejú sa a vydávajú rôzne plačlivé zvuky,
  • od 6 do 9 mesiacov bábätká blábolia v slabikách a začnú napodobňovať tóny a zvuky reči,
  • od 1.roka sa zvyčajne objavia prvé slová dieťaťa a v období od 18 mesiacov do 2 rokov deti používajú okolo 50 slov, pričom začínajú spájať dve slová do krátkych viet,
  • od 2 do 3 rokov sa vety predlžujú na 4 a 5 slov, deti dokážu rozpoznať a identifikovať takmer všetky bežné objekty a obrázky, ako aj používať zámená (ja, mne, on, ona), základná slovná zásoba sa rozširuje
  • od 3-5 rokov sa konverzácia stáva dlhšou, abstraktnejšou a komplexnejšou,
  • keď dieťa dovŕši 5 rokov, zvyčajne jeho slovná zásoba obsahuje približne 2500 slov a rozpráva úplnými, gramaticky správnymi vetami, často sa pýta veľa otázok v znení „Prečo?“, „Čo?“ a „Kto?“.

Ako podporiť vývoj reči u detí

A ako rozvíjať reč dieťaťa čo najprirodzenejšie a zároveň veľmi jednoducho? Tieto jednoduché aktivity na rozvoj slovnej zásoby a reči dieťaťa by ste mali praktizovať každý deň. Ak chcete podporiť správny vývin reči u detí, je nevyhnutné sa s nimi často rozprávať. Aj keď je dieťa ešte malé a nerozpráva, napriek tomu s ním hovorte. Opisujte mu, čo práve robíte, na prechádzke mu opisujte okolie, menujte veci, ktoré vidíte. Jeho slovná zásoba sa tak rozšíri a ak ešte nerozpráva, vaša reč ho stimuluje k prvým slovám.

Nezabúdajte na knihy! Sú mimoriadne dôležitou súčasťou vývoja dieťaťa. Čítajte dieťaťu, aj keď ešte textu nerozumie. Ukazujte mu farby, zvieratká, tvary a všetky obrázky opisujte. Dieťa si takéto chvíle s vami zamiluje. A zároveň sú to príjemné spoločné aktivity a hry na rozvoj reči a slovnej zásoby.

Alebo skúste ďalšie hry na rozvoj reči. Svoje dieťa môžete nabádať, aby začalo hovoriť rôznymi spôsobmi:

  • vydávaním rôznych zvukov
  • rozprávaním o svojich aktivitách odo dňa ich narodenia
  • opisovaním obsahu a ilustrácií v rôznych knihách
  • zreteľným rozprávaním s použitím krátkych a jednoduchých viet

Ak už vaše dieťa hovorí, skúste použiť vety, ktoré sú aspoň o slovo dlhšie ako vety, ktoré používa vaše dieťa. Nekritizujte nesprávne použité slová a namiesto toho hovorte správne - napríklad ak vaše dieťa ukazuje na mačku a hovorí „cica!“: „Áno, je to mačka.“

Hračky na rozvoj reči

Rozvoj reči u detí podporia aj rôzne hračky na rozvoj reči. Od tých najjednoduchších – ako napríklad hračky v tvare ovocia a zeleniny, až po tie zložitejšie, ktoré nútia deti zapojiť myslenie a rozširujú jeho slovnú zásobu. Pýtajte sa dieťaťa na tvar, farbu, či veľkosť hračky. Nechajte ho, aby vám hračku skúsilo opísať. 

Nechajte svoje dieťa viesť konverzáciuvhodný spôsob, ako prirodzene s dieťaťom rozvíjať slovnú zásobu pri hre, je hra s maňuškami, pri ktorej dieťa môže vytvárať na základe svojej fantázie množstvo scenárov o živote danej maňušky a spontánne tak rozvíjať svoje rečové schopnosti.

Maňušky žabka a kačička Gisela pri hre

Maňušky Living Pupets

Poskytnite mu veľa príležitostí na rozhovor a na tvorbu príbehov – ako pomôcka skvele poslúži aj vzdelávacia hra Krátke príbehy, v ktorej jednotlivé kartičky umožňujú vytvárať príbehy a udomácniť sa v koncepcii času. Dieťa musí správne zoradiť postupnosť obrázkov do stojana na základe logickej súvislosti a porozprávať o obrázkoch súvislý príbeh, kde jeden príbeh sa skladá z 3 kartičiek s jednoduchšími obrázkami.

Hra pošli správu

Od 4.roku dieťaťa je vynikajúcou pomôckou na rozvoj reči aj hra Pošli správu, ktorá pomáha rozvíjať jazykové schopnosti zábavným spôsobom, posielať správy v skupine a zabezpečí prvý prístup k čítaniu z obrázkov.

Pri všetkých činnostiach rozvoja reči zabezpečte, aby dieťa malo zabezpečené optimálne podmienky s minimálnym počtom rušivých aspektov z okolia.

Kompletná ponuka vzdelávacích hier pre deti

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !