Trénujte pamäť u detí. Ako na to? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Trénujte pamäť u detí. Ako na to?

Trénujte pamäť u detí. Ako na to?
Trénujte pamäť u detí. Ako na to?
Fieldset
hopla
6. 6. 2023
0 komentárov

Viete, že tréning pamäte je dôležitý už u detí predškolského veku? Zlepšovanie pamäte a koncentrácie – trénovanie pamäti, môžete vykonávať aj doma. A to tak, že si to dieťa ani nevšimne, teda hrou. Existujú tiež rôzne cvičenia na pamäť pre deti, ktoré pomáhajú deťom zlepšiť pamäť nenásilnou formou. Ako trénovať pamäť a ako dosiahnuť, aby sa zlepšila dlhodobá a krátkodobá pamäť u detí?

Tipy na tréning pamäti

Pamäť sa zlepšuje tým viac, čím viac ju trénujete. A čím skôr začnete, tým lepšie. Aktivity na pamäť sú prispôsobené rôznemu veku detí. To znamená, že aj tie najmenšie deti môžu vykonávať cviky na dobrú pamäť zábavnou formou. Vyskúšať môžete niektorý z týchto tipov a spôsobov ako posilniť pamäť.

1. Básne, piesne, riekanky

Začneme tým najjednoduchším. Už tie najmenšie deti, dokonca aj pred nástupom do škôlky, si dokážu zapamätať krátke riekanky, či zaspievať spamäti svoju obľúbenú ľudovú pieseň. Detičky v tom podporujte. Učte ich riekanky, krátke veršíky a pesničky. Skúste to s našimi pesničkami od Haničky a Murka.

2. Farby

Viete, že tréning pamäti sa dá robiť aj cez farby? A to pomocou jednoduchej hry. Každej, pre dieťa dôležitej veci, spolu priraďte určitú farbu. Dieťaťa sa potom pýtajte, akú farbu má daná vec a sledujte, či si farby správne zapamätalo. Pozrite si našu kategóriu hračiek Farby a tvary.

Dieťa pri hre s dreveným labyrintom Geometrické tvary

Prejsť na labyrint Geometrické tvary

3. Cudzie jazyky

Cudzí jazyk je v dnešnej dobe už nevyhnutnosťou. Preto, ak je to možné, zapíšte dieťa na výučbu cudzieho jazyka už v škôlke. Neváhajte tiež čítať mu z dvojjazyčných kníh, kde si slovenskú rozprávku môžete prečítať napríklad aj v angličtine.

4. Puzzle

Drevené puzzle Mandala

Už tie najmenšie deti si môžu trénovať pamäť skladaním puzzle. To, že je to tréning pamäti, uvidíte samy na svojom dieťati. Kým prvý krát mu poskladanie puzzle bude chvíľu trvať, každým ďalším opakovaním to zvládne za kratší čas. A to jednoducho preto, že si zapamätá, ako na seba dieliky puzzle nadväzujú.

Prečítajte si: Tangramy pre deti. Poznáte ich?

5. Pexeso

O tom, že je na trénovanie pamäte ideálne, netreba pochybovať. Existujú rôzne zaujímavé vzdelávacie pexesá, pri ktorých deti musia odhaľovať súvislosti medzi jednotlivými dvojicami.

6. Spoločenské a logické hry

Vyskúšať môžete napríklad hry, pri ktorých dieťaťu ukážete obrázok a dieťa si z neho musí zapamätať čo najviac detailov. Vynikajúce sú tiež rôzne logické hry, v ktorých musí dieťa vyriešiť úlohu, prípadne hry, kde podľa obrázkov rozpráva príbeh. Skvelým tipom na takúto hru je naša Navliekacia rozprávka.

7. Testy a hlavolamy

Na tréning pamäti testy jednoznačne fungujú. Vyskúšať môžete rôzne online testy alebo hádanky, hlavolamy, krížovky a osemsmerovky. Samozrejme, v závislosti od veku dieťaťa.

Ktorý z týchto spôsobov trénovania pamäte vyskúšať so svojim dieťaťom najbližšie? Okrem trénovania pamäte sa spolu iste dobre zabavíte!

Kompletná ponuka logických hier

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !