Správny výber hračky alebo prečo nevyberať hračky pre dieťa len na základe lákavých fotiek či pekného obalu? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Správny výber hračky alebo prečo nevyberať hračky pre dieťa len na základe lákavých fotiek či pekného obalu?

dievča pri hre s pružnými stavebnými blokmi SuperKim
Správny výber hračky alebo prečo nevyberať hračky pre dieťa len na základe lákavých fotiek či pekného obalu?
Fieldset
hopla
28. 10. 2021
0 komentárov

Hra je pre deti najviac prirodzenou činnosťou, ktorá z veľkej časti napĺňa prvé roky života dieťaťa. Deti jej venujú obrovskú pozornosť, prostredníctvom nej spoznávajú okolitý svet a učia sa mnohým zručnostiam. Práve preto je dôležité postaviť sa k výberu hračiek zodpovedne a nenechať sa zlákať na prvý pohľad lákavými hračkami z reklamy či sľubmi o raketovom posune vo vývoji vášho dieťaťa. Poďme sa preto spolu pozrieť na zopár aspektov hračiek, ktoré by mali spĺňať hračky pre vaše dieťa.

1. Bezpečnosť na prvom mieste

Hračky by mali zodpovedať vývojovej úrovni a veku dieťaťa. Hračky by nemali by mať žiadne ostré rohy ani malé odnímateľné časti. Tiež by nemali obsahovať nebezpečné, toxické alebo horľavé materiály. O vhodnosti jednotlivých hračiek podľa veku dieťaťa sa viac dočítate v našom predchádzajúcom článku.

Prejsť na článok

 

dievča so Superkim pružnými stavebnými blokmi

2. Menej je viac

Mnohé hračky usmerňujú herné činnosti našich detí tak, že sa s nimi rozprávajú, spievajú im a žiadajú ich, aby stláčali jednotlivé tlačidlá a páčky. Deti sú však aktívni objavitelia – je oveľa lepšie, keď dieťa určuje, čo bude robiť  danou hračkou ako keď hračka „prikazuje“ dieťaťu, ako presne sa s ňou dieťa má hrať. Čím menej toho hračka urobí, tým väčšiu príležitosť dieťa má, aby zapojilo svoju fantáziu a predstavivosť a učilo sa z nej. Hľadajte preto pre dieťa také hračky, ktoré môžu rozobrať a prerobiť alebo znova zložiť na niečo iné, čo buduje ich predstavivosť. Stavebnica AINSTEIN dáva  voľnú ruku kreativite a s niekoľkými stavebnými blokmi môže dieťa vytvoriť nespočetné množstvo variácií a kombinácií stavieb. Hračky, ako je táto, poskytujú vášmu dieťaťu príležitosť „vytvoriť si vlastný svet“.

Prejsť na e-shop 

3. Vzdelávacia hodnota

Hra je pre dieťa prirodzené prostredie, v ktorom sa učí myslieť, tvoriť a predstavovať si. Existuje veľké množstvo vzdelávacích hračiek, ktoré sú zamerané na rôzne oblasti rozvoja zručností dieťaťa, ako napr. rozvoj logického myslenia, motorických zručností, rozvoj reči a slovnej zásoby, finančnej gramotnosti či rôznych iných oblastí. Pozorujte svoje dieťa a vyberte mu vzdelávacie hračky z takej oblasti, o ktorú najviac prejavuje záujem. Obrovský výber vzdelávacích hračiek nájdete aj v našom e-shope.

Dieťa a vzdelávací boxík Kamarát s knižkou

Zobraziť Vzdelávací boxík Kamarát s knižkou

4. Kvalitné materiály ako aspekt udržateľnosti

Keď si dieťa obľúbi určitú hračku, zvyčajne si ju nosí všade so sebou a hrá sa s ňou skutočne často. Aby hračka prežila opakované zaobchádzanie s dieťaťom, musí byť vyrobená z kvalitných a pevných materiálov. Aby ste predišli situácii, že obľúbená hračka sa po krátkom čase zničí a vy budete musieť kupovať druhú, je vhodné dbať aj na kvalitu pri výbere jednotlivých hračiek. Predídete tak zbytočnej investícii pri opakovanom nákupe tej istej hračky a zároveň pomôžete k udržateľnosti planéty tým, že sa vyhnete fast fashion kolobehu. Skvelým príkladom sú maňušky LIVING PUPETS, ktoré sú vyrobené zo silných vlákien, a tak a vôbec nemusíte obávať ich opakovane prať a hrať sa s nimi do sýtosti.

Dievča s maňuškami dračica Elsa a žabka

 

5. Podpora sociálnej interakcie

Hrou s inými deťmi sa deti učia dôležitým sociálnym zručnostiam. Či už kúpite deťom vzdelávacie pexeso, hru Krátke príbehy alebo iné hry, ktoré vyžadujú viacero účastníkov, deti sa vďaka ním zoznámia so spoluprácou, vyjednávaním a kompromisom v ich prirodzenom prostredí pri hre. Preto pri výbere hračiek vyberte aj také hračky, ktoré dieťa môže zdieľať s inými deťmi.

Pre viac tipov na skvelé vzdelávacie hry a hračky pre vaše deti navštívte náš eshop.

Prejsť do e-shopu 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !