Osvojenie si hygienických návykov u detí rýchlo a jednoducho - ako na to? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Osvojenie si hygienických návykov u detí rýchlo a jednoducho - ako na to?

Osvojenie si hygienických návykov u detí rýchlo a jednoducho - ako na to?
Osvojenie si hygienických návykov u detí rýchlo a jednoducho - ako na to?
Fieldset
hopla
9. 6. 2023
0 komentárov

Vedenie detí k hygienickým návykom je dôležitou súčasťou ich výchovy. Pomocou vhodných postupov či nástrojov, ako sú edukačné hračky, môžete pomerne ľahko naučiť svoje deti dôležitým hygienickým návykom a zabezpečiť, aby sa stali súčasťou ich každodenného života. Poďme sa spoločne pozrieť, ako na to.
 

1. Začnite včas

Výchova detí k hygienickým návykom by mala začať už od útleho veku. Ukážte im, ako si správne umývať ruky, čistiť zuby a starať sa o svoje telo. Čím skôr začnete, tým prirodzenejšie si dieťa vytvorí jednotlivé hygienické návyky.

2. ​Zaujímavé edukačné hry

Deti sa najlepšie učia prostredníctvom hry. Ani v prípade osvojovania si hygienických návykov tomu nie je inak. S edukačnými hračkami môžete efektívne motivovať deti k jednotlivým činnostiam. Nechajte ich experimentovať, objaovať a učiť sa hravou formou. Skvelým pomocníkom na osvojenie si hygienických návykov je náš puzzle set Hygienické návyky. Dieťa z puzzle dielikov vyskladá jednotlivé činnosti spojené s hygienou a následne ho môžete vyzvať k tomu, aby ste sa o jednotlivých obrázkoch porozprávali. A okrem iného dieťa zapojí aj svoje logické myslenie či jemnú motoriku.

Puzzle set Hygienické návyky

3. Vytvorte rutinu

Vedenie detí k hygienickým návykom vyžaduje vytvorenie rutiny. Stanovte si jasný harmonogram na umývanie rúk, čistenie zubov a starostlivosť o telo. Časový harmonogram deťom pomôže pochopiť, že tieto činnosti sú súčasťou ich každodenného života a že sú dôležité pre ich zdravie. Udomácniť sa v časovej následnosti krokov pri jednotlivých úkonoch spojených s hygienou vašim detičkám skvele pomôže aj naša obrázková hra Krátke príbehy - Hygienické návyky.

Dieťa a hra Krátke príbehy Hygienické návyky

4. Buďte príkladom

Deti sa veľa naučia pozorovaním a nasledovaním príkladu svojich rodičov aj čo sa týka hygienických návykov. Preto je dôležité, aby v prvom rade sám rodič dodržiaval správne hygienické návyky, chodil na preventívne prehliadky a bol dobrým príkladom pre svoje dieťa. Keď deti uvidia, že si dávate záležať na čistení zubov a umývaní rúk, budú mať väčšiu motiváciu to robiť aj ony.

5. Komunikujte a vysvetľujte

Súčasťou vedenia detí k hygienickým návykom je aj komunikácia a vysvetľovanie. Vysvetlite im dôvody, prečo je dôležité mať čisté ruky a zuby a aký dopad môže mať nedodržiavanie správnych hygienických návykov na ich zdravie. Oboznámte ich aj so správnym používaním hygienických produktov, ako sú mydlo, zubná pasta a zubné kefky a vysvetlite im, že sú to ich kamaráti. Pri vysvetľovaní dôležitosti ústnej hygieny vám skvele pomôže naša maňuška Zubajdo. Nasaďte si ho na ruku a porozprávajte deťom v mene zúbka, ako sa oň treba správne starať a ako sa vyhnúť zubnému kazu. Detičky budú zaručene nadšené a odhodlané bojovať proti zubného kazu, aby zachránili nášho Zubajda.

Maňuška na ruku Zubajdo

Zobraziť Zubajda

Vytvorenie hygienických návykov u detí nie je jednoduchá úloha, ale s vhodným prístupom, láskou a trpezlivosťou to môže byť v konečnom dôsledku veľká zábava. Dúfame, že aj vďaka našim tipom a edukačným hračkám zvládnete túto úlohu hravo.

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !