Ako rozvíjať jemnú motoriku u detí | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako rozvíjať jemnú motoriku u detí

Ako rozvíjať jemnú motoriku u detí
Ako rozvíjať jemnú motoriku u detí
Fieldset
hopla
28. 4. 2020
0 komentárov

Jemná (obratnostná, šikovnostná) motorika je definovaná ako schopnosť obratne kontrolovane manipulovať malými predmetmi v malom priestore. Zahŕňa všetky pohybové aktivity vykonávané drobnými svalovými skupinami, najmä rukami, ale aj ústami či nohami, vyžadujúce presnosť pri plnení motorickej úlohy. Jemná motorika je typická pre kreatívne aktivity človeka, ale aj pre vytváranie užitočných predmetov uľahčujúcich život na tejto planéte. K jemnej motorike sa radia manipulačné aktivity, ako grafomotorika, logomotorika, oromotorika, mimika a vizuomotorika.

Štádiá vývinu jemnej motoriky

Rozvíjanie jemnej motoriky nastáva už od narodenia. Prakticky hneď po narodení dokáže dieťatko vnímať prvé pohyby svojich rúk a dokáže si rúčku vložiť do úst. Neskôr, približne v období troch mesiacov, dokáže dieťa chytiť predmet do oboch rúk. To je aj obdobie, kedy je vhodné ponúkať prvé hračky na rozvoj jemnej motoriky. Obľúbené motorické hračky pre najmenších sú hračky so šuštiacou výplňou a zvukové hračky.

Neskôr, v období jedného roka, sa dieťa dokáže samo najesť. Samozrejme, nie dokonale a bez neporiadku. Zvláda však pravidelný pohyb lyžice a jej nasmerovanie priamo do úst. Je to aj skvelé obdobie na prvé „čmáranice“. Ako motorické hračky 1 rok sú vhodné bezpečné pastelky. V tomto období tiež deti milujú motorické drevené hračky, ktoré za sebou ťahajú pri chôdzi.

Čím je dieťa staršie, tým sú jeho schopnosti lepšie. V dvoch rokoch si môže samostatne listovať v knihe. Ako hračky na rozvoj motoriky sú v dvoch rokoch vynikajúce stavebnice s väčšími kockami alebo prvé detské hudobné nástroje.  Vo vyššom veku, okolo 3-4 rokov, je možné prejsť (podľa schopností dieťaťa) na zložitejšie hračky na rozvoj jemnej motoriky ako napríklad puzzle.

Šablóny na grafomotoriku

Je dôležité si uvedomiť, že rozvoj jemných motorických zručností bude pravdepodobne úspešnejší, ak si dieťa osvojí najprv zručnosti hrubej motoriky, ako je stabilita stredovej časti tela, porozumenie vlastného tela v priestore, znalosť pravého a ľavého, schopnosť prekročiť stredovú čiaru tela či porozumieť vzťahu medzi objektmi. O hrubých motorických zručnostiach si prečítajte tu.

Až po nadobudnutí spomenutých základných pohybových zručností sú deti schopné začať zdokonaľovať svoje pohyby, aby dosiahli jemné motorické zručnosti. Niekedy sa tento model rozvoja nenaplní a v základných hrubých motorických zručnostiach detí sú „diery“. Môže to byť spôsobené genetickým faktorom, ako je napríklad nízky svalový tonus alebo nedostatočná príležitosť vyskúšať si a upevniť zručnosti. Ak by malo dieťa ťažkosti s písaním, nožničkami alebo inými zjavne jemnými motorickými schopnosťami, bolo by vhodné preskúmať, či existujú ťažkosti s jeho hrubými motorickými zručnosťami. Taktiež je treba si uvedomiť, že každé dieťa je iné a tak aj motorika sa u každého vyvíja iným tempom.

Ako trénovať jemnú motoriku?

Na tréning jemnej motoriky v dnešnej dobe existuje množstvo vzdelávacích hračiek a motorické hračky pre deti, či už ide o rôzne stavebnice, stavebné bloky, mozaiky či rôzne puzzle sety. Balenia s väčšími dielikmi sú prispôsobené práve pre menšie detičky, ktoré ešte len začínajú s rozvojom jemnej motoriky.

Drevená mozaika so silikónovými kolíčkami

S pribúdajúcim vekom a nadobudnutými zručnosťami možno prejsť aj k výberu setov s menšími dielikmi na zdokonalenie už nadobudnutých zručností. Na zábavný tréning možno použiť aj motorické hračky pre deti ako rôzne plastelíny a modelovacie hmoty. Existujú aj rôzne šablóny na grafomotoriku, ktorými sa dieťa pripravuje na svoje prvé písanie.

Aj keď hračky na rozvíjanie motoriky a hry na jemnú motoriku sú mimoriadne užitočnými pomocníkmi vo vývoji, jemné motorické zručnosti možno však u dieťaťa rozvíjať aj činnosťami z bežného života, ako je pečenie, navliekanie korálikov či šitie základných vzorov :)

V ponuke u nás nájdete aj rôzne prevliekacie a šnurovacie sety určené na rozvoj jemnej motoriky hravým spôsobom, ako napr. Prevliekací set Princezná pre dievčatá, pre chlapcov Prevliekací set Kúzelník Prevliekacie siluety na rozvoj jemnej motoriky pre dievčatá aj pre chlapcov.

Dievča s prevliekacím setom Princezná na rozvoj jemnej motoriky

Zobraziť prevliekacie a šnurovacie sety

Pri rozvíjaní jemných pohybových schopností u dieťaťa je potrebné zamerať sa na

  • kvalitný pohyb (krátky a sústredený)
  • pravidelné precvičovanie daných pohybov
  • premietanie jednotlivých pohybov do skutočného života a reálnych situácií

Treba počítať aj s rôznou úrovňou vývoja dieťaťa. Všetky pohyby by dieťa malo spočiatku trénovať s veľkými objektmi, až potom následne možno použiť menšie predmety a sústrediť sa na jemnú motoriku, a tak umožniť deťom rozvíjať sa s väčšou presnosťou.

Kompletná ponuka hier na jemnú motoriku

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !