Učenie malej násobilky. Ide to aj hrou! | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Učenie malej násobilky. Ide to aj hrou!

Učenie malej násobilky. Ide to aj hrou!
Učenie malej násobilky. Ide to aj hrou!
Fieldset
hopla
24. 6. 2022
0 komentárov

Spomínate si ešte na svoje školské časy? Napríklad na malú násobilku, ktorú ste sa bifľovali bez prestania a nie a nie ju dostať do hlavy. Samozrejme, napokon ste to úspešne zvládli. No stálo vás to množstvo sĺz a možno aj hnevu. A teraz vás to isté čaká s vašim potomkom! Čo tak trochu to svojmu dieťaťu uľahčiť? Veď malá násobilka sa dá naučiť aj hrou!

Počítanie hrou

Ako na to? S číslami a počtami môžete pokojne zoznamovať už predškolákov. Samozrejme, nemusíte ich hneď hnať k tomu, aby počítali príklady! Skúste sa spolu zahrať hru, v ktorej využijete počty. Výborne na to môže poslúžiť napríklad detská pokladňa. Hrajte sa na obchodníkov a učte dieťa vyrátať výdavok alebo ho jednoducho zoznamujte s ciframi.

So starším dieťaťom môžete skúsiť čosi zložitejšie. Napríklad hru Matematické aktivity, ktorá zoznamuje deti so základmi počítania, s množstvom, ale aj s logickým a kritickým myslením. Nie je to síce ešte malá násobilka, ale ako úvod do počtov pre predškolákov sú tieto hry ideálne! Ale ako naučiť malú násobilku staršie deti tak, aby ste im ju úplne neznechutili? Dá sa to.

Hračky na rozvoj matematickej a finančnej gramotnosti

Malá násobilka hrou

Existuje hneď niekoľko možností, ako sa zahrať a využiť pri tom malú násobilku. Poznáte napríklad obľúbenú hru Dobble? Ide o to, že deti si trénujú postreh prostredníctvom rôznych symbolov na kartičkách. Hľadajú na kartách dva rovnaké symboly. Z hry Dobble sa môže pokojne stať hra na malú násobilku! Stačí, ak symboly na kartách vymeníte za jednotlivé príklady z malej násobilky. Že sa vám takéto karty nechce vyrábať? To nemusíte. A dokonca ich nemusíte ani kupovať. Na internete ich nájdete na stiahnutie ako pdf súbory celkom zdarma! Napr. na Pintereste. A takýchto hier na malú násobilku nájdete na internete naozaj veľa. Pozrite si niekoľko inšpirácií napríklad aj v tomto videu.  

Môže sa stať, že vaše dieťa tieto hry nebudú baviť. Aj tak mu však môžete pomôcť, aby sa z učenia násobilky nestala nočná mora.

Užitočné pomôcky na malú násobilku

Malá násobilka sa dá učiť aj bez memorovania. Najmä v začiatkoch učenia je to pre dieťa viac než dôležité! Je nutné, aby dieťa najskôr pochopilo príklady, respektíve videlo ich na vlastné oči. Ako to dosiahnuť? Potrebujete vizuálne pomôcky, na ktorých budete príklady demonštrovať. Pokojne vytiahnite fazuľky, či jabĺčka.

Na učenie malej násobilky je však dokonalý štvorčekový papier, kde dieťa samo vyfarbí príslušný počet štvorčekov podľa zadania. Teda ak dostane príklad 2 x 3, zafarbí dva riadky v troch stĺpcoch a po zrátaní vyfarbených štvorčekov získa výsledok. Jednoduché, však? Na podobnom princípe funguje učenie malej násobilky s pomocou kociek lega.

Overenou pomôckou je tiež Pytagorova tabuľka. Dieťa zistí výsledok okamžite. A tabuľka mu pomôže k ľahšiemu zapamätaniu malej násobilky. Naučte ho, ako ju používať!

Pytagorova tabuľka

Pravdaže, každý školák by mal mať malú násobilku vždy poruke. Aby si v prípade potreby mohol osviežiť pamäť. Na stiahnutie ako pdf súbor ju nájdete tu.

Uvidíte, že s týmito trikmi a pomôckami, ale najmä s poriadnou dávkou trpezlivosti, sa aj vaše dieťa naučí malú násobilku!

Kompletná ponuka matematických hier

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 4.5 (2 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !