Respiračné ochorenia u detí v zime: Ako im úspešne predísť? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Respiračné ochorenia u detí v zime: Ako im úspešne predísť?

Respiračné ochorenia u detí v zime: Ako im úspešne predísť?
Respiračné ochorenia u detí v zime: Ako im úspešne predísť?
Fieldset
hopla
10. 1. 2024
0 komentárov

Počas zimy, najmä v chrípkovom období, je dôležité venovať osobitnú pozornosť zdraviu detí a chrániť ich pred respiračnými chorobami. Tieto choroby, ako nádcha, kašeľ či zápal priedušiek, sa v tomto období vyskytujú častejšie, a preto je nevyhnutné dbať na ich prevenciu a liečbu. Poďme sa spoločne pozrieť na jednoduché kroky, ako to docieliť.

Ako efektívne chrániť deti pred respiračnými ochoreniami?

Pre efektívnu prevenciu respiračných ochorení u detí je potrebné prísne dodržiavať nižšie uvedené hygienické opatrenia, ktoré sú efektívnym spôsobom prevencie šírenia infekcií.

1. Dôkladné a pravidelné umývanie rúk

Deti by si mali pravidelne a dôkladne umývať ruky mydlom a vodou, najmä pred jedlom a po použití toalety. Dĺžka umývania sa odporúča aspoň 20 sekúnd. Tento čas sa dá jednoducho odmerať spievaním vhodne zvolenej pesničky. S učením hygienických návykov u detí skvele pomôžu aj naše Krátke príbehy - hygienické návyky.

2. Nezabúdajte na správnu techniku kýchania a kašľa!

Okrem iného je dôležité naučiť deti správnej technike kýchania a kašľa, ako je kýchať do priehlbiny ohnutého lakťa, alebo papierovej vreckovky. Týmto spôsobom znížime riziko šírenia nákazy.

Dieťa s nádchou

3. Vetranie a výmena vzduchu v miestnosti

Na pamäti treba mať aj potrebu dostatočného vetrania miestnosti. Ideálne je, keď sa v miestnosti vymení vzduch niekoľkokrát za deň v pravidelných intervaloch.

4. Nezabúdajte na podporu imunity vášho dieťaťa!

Väčšiu pozornosť treba v tomto chorobnom období venovať aj oslabenej imunite a obranyschopnosti organizmu. Deťom je potrebné podávať vyváženú stravu, bohatú na vitamíny a minerály, ktoré posilňujú imunitný systém. O tom, ako úspešne bojujú vitamíny proti "bacilom", môžete deťom porozprávať aj za pomoci našej krásnej maňušky Tárajko Bacil.

Dievča s maňuškou Bacila a Tárajka

5. Dbajte na pravidelný pitný režim vášho dieťaťa a taktiež na dostatok spánku

Dozrieť treba aj na dostačujúci pitný režim. Ten má rovnako veľký význam aj v zime, nie len v letnom období. Dostatočná hydratácia umožňuje telu zbaviť sa škodlivých látok.  Dôležité je tiež zabezpečiť dostatok odpočinku a spánku, pretože spánok má priamy vplyv na imunitný systém dieťaťa.

6. Ďalšie užitočné tipy prevencie

Okrem týchto opatrení môže byť užitočné posilňovať dýchacie cesty detí pomocou metód ako je inhalácia,  používanie zvlhčovačov vzduchu, alebo podávanie prípravkov na posilnenie imunity. S ich podávaním je vhodné začať ešte pred začiatkom chrípkového obdobia.  Samozrejme, pred použitím takýchto prípravkov je nevyhnutné prečítať si príbalový leták, prípadne konzultácia s lekárom, alebo lekárnikom.

Pri výskyte závažnejších príznakov respiračných ochorení u detí je potrebné čo najskôr kontaktovať lekára. Lekár môže vykonať potrebné testy a odporučiť adekvátnu liečbu. Nezabúdajte, že choré dieťa nepatrí do kolektívu. V prípade podozrenia na covid-19 je dôležité izolovať ostatných členov rodiny a dodržiavať pokyny lekára.

Prevencia a včasná liečba ochorenia respiračných chorôb je kľúčom k zabezpečeniu dobrého zdravia detí počas zimy a užitia si zimných radovánok bez obmedzenia. Držíme vám palce a želáme pevné zdravie vám aj vašim detičkám.

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (7 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !