Prečo by ste mali hovoriť s deťmi o ich emóciách? 5 dôvodov v článku | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Prečo by ste mali hovoriť s deťmi o ich emóciách? 5 dôvodov v článku

Prečo by ste mali hovoriť s deťmi o ich emóciách? 5 dôvodov v článku
Prečo by ste mali hovoriť s deťmi o ich emóciách? 5 dôvodov v článku
Fieldset
hopla
8. 3. 2024
0 komentárov

Rozhovory s deťmi o ich emóciách a pocitoch sú kľúčovým aspektom rodičovstva s veľkým vplyvom na ich emocionálny a psychický rozvoj. Okrem iného takáto otvorená a podporujúca komunikácia výrazne posilňuje puto medzi rodičmi a deťmi. A omnoho viac. Tu sú ďalšie dôvody, prečo by ste sa rozhodne mali rozprávať s deťmi o ich pocitoch a emóciách.

1. Rozvoj emocionálnej inteligencie

Rozprávanie sa o emóciách pomáha deťom lepšie identifikovať, pochopiť a riadiť svoje emócie, čiže rozvíjať ich emocionálnu inteligenciu. Vždy, keď sa s deťmi rozprávate o ich emóciách, dávate im priestor na to, aby sa naučili vyrovnávať s rozličnými emóciami a správne na ne reagovali.

TIP od nás: Zaobstarajte si nášho náladového kamaráta so svietiacim bruškom a s možnosťou vytvárať rôzne výrazy tváre, čo deťom pomôže pochopiť 5 základných emócií.

Edukačná hračka - Náladový kamarát učenie emócií

Zobraziť Náladového kamaráta

2. Podpora zdravého sebavedomia dieťaťa

Otvorená komunikácia o pocitoch a emóciách pomáha deťom cítiť sa prijaté a podporované, čo pomáha deťom zachovať si svoje prirodzené sebavedomie a sebaúctu.

3. Zlepšenie vzťahu s vaším dieťaťom

Každý takýto rozhovor o pocitoch zároveň prehlbuje vzťah medzi dieťaťom a rodičom. Keď deťom ukážete, že ich počúvate a rešpektujete ich pocity, buduje sa medzi vami vzájomná dôvera. Dieťa sa potom oveľa pravdepodobnejšie v budúcnosti s vami podelí o svoje problémy a bude pre neho oveľa prirodzenejšie si prísť za vami po radu či povzbudenie.

Ropzprávajte sa a deťmi o emóciách

4. Rozvoj empatie a porozumenia 

To, že ako rodič prejavujete záujem o emócie a pocity svojich detí, učí deti správať sa rovnako voči druhým. Deti sa teda rýchlo a prirodzeným spôsobom naučia, že je dôležité zohľadňovať emócie a pocity iných ľudí, ako aj tie vlastné.

Hračky na učenie emócií

5. Vyššia schopnosť riešiť problémy

Keď sa deti cítia pohodlne ohľadom svojich pocitov, oveľa ľahšie hľadajú aj riešenia rozličných problémov. Lebo len v prípade, že má dieťa, ale aj dospelý, vysporiadané svoje emócie a pocity, vtedy môže efektívne a objektívne riešiť problémy z vonkajšieho prostredia. 

TIP od nás: Učiť sa rozlišovať emócie môžete teraz s deťmi aj vonku pri hre s našimi loptami s emóciami.

Rozprávanie sa s deťmi o ich emóciách a pocitoch je teda veľmi kľúčovým aspektom rodičovstva. Takéto rozhovory napokon budú mať dlhodobé pozitívne účinky pre celú rodinu a jej kvalitné fungovanie. 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !