Práca s nožničkami ako súčasť jemnej motoriky | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Práca s nožničkami ako súčasť jemnej motoriky

Práca s nožničkami ako súčasť jemnej motoriky
Práca s nožničkami ako súčasť jemnej motoriky
Fieldset
hopla
25. 6. 2020
0 komentárov

Používanie nožníc je ďalšou zložitou perceptuomotorickou zručnosťou, ktorá vyžaduje, aby dieťa súčasne využívalo množstvo zručností. Ak majú deti pravidelne príležitosť  používať nožničky, značne si rozšíria svoje jemné motorické zručnosti.

Ako naučiť dieťa správne strihať a správnemu úchopu nožničiek?

Pri rozvíjaní nožnicových zručností sa nezabudnite zamerať na postup od veľkých pohybov k menším s cieľom rozvíjať u detí presnosť. Používajte pomôcky vhodnej veľkosti. Zabezpečte, aby bolo dieťa v správnej polohe. Stôl a stolička by mali byť v správnej výške, aby dieťa sedelo s nohami na podlahe. Zaistite, aby boli nožnice dostatočne ostré. Vyskúšajte si nožnice sami. Aj takáto zdanlivo zanedbateľná záležitosť môže výrazne zmeniť úspech dieťaťa a minimalizovať frustráciu. Naučte dieťa správne uchopiť nožnice. Aby dieťa dobre držalo nožnice, musí izolovať prostredný prst a palec, aby vstúpilo do nožnicových slučiek. Ukazovák by sa mal používať ako vodiaci prst stabilizujúci spodnú slučku.

správny úchop nožničiek

Nožničky pre malých kreatívcov

Hry na podporu nožnicových zručností

Hry, ktoré používajú rôzne kliešte a hračky na stláčanie, pomáhajú rozvíjať otváracie a zatváracie zručnosti, potrebné na strihanie.

Zadajte dieťaťu úlohu, aby urobilo krátke strihy na tvrdý papier. Čím jemnejší je papier, tým ťažšie sa bude dieťaťu strihať. Postupujte od strihania na základe hrubej čiaryk postupnému zmenšovaniu šírky vodiacej čiary až k následnému zavedeniu vlnovky ako vodiacej čiary.
Ak sa deti dostanú do štádia vystrihovania tvarov, usmernite ich, aby ľaváci pracovali v smere hodinových ručičiek, zatiaľ čo praváci v protismere hodinových ručičiek.

chlapec s nožničkami

Hry zamerané na úchop predmetov kliešťami

Potrebujeme: dve nádoby, kliešte na chlieb alebo šalát alebo iné kliešťové náradie, guličky z hliníkovej fólie, plastové hračky alebo čokoľvek iné, čo sa dá zdvihnúť za pomoci kliešťov.

Aktivita Umiestni objekty do jednej z nádob - nechajte dieťa vziať predmet a pomocou klieští ho preniesť do druhej nádoby. Nech je to stimulujúce a zábavné!

Hry na dierovanie papiera

Potrebujeme: dierovačku papiera, tvrdý papier a pastelky alebo perá

  1. Nechajte dieťa použiť dierkovačku na vytvorenie náhodných dier v tvrdom papieri. Dieťa potom môže spojiť otvory pomocou čiar kreslených pastelkou či perom.
  2.  Nakreslite cestu na kúsok tvrdého papiera a na vrch papiera nakreslite dom, hviezdu, obchod so sladkosťami alebo vhodný cieľ záujmu. Následne zadajte dieťaťu, nech vyrazí diery pomocou dierkovačky po ceste k cieľu.

Hrami, ktoré pripravujú dieťa na prácu s nožničkami a takisto samotnou prácou s nožničkami dosiahneme u dieťaťa rozvoj jeho jemnej motoriky. Existuje takisto veľa ďalších činností, hračiek a hier, ktoré pomôžu dieťaťu rozvíjať jemnú motoriku. Pozrite si ponuku našich hračiek na podporu jemnej motoriky.
 

Hračky na rozvoj jemnej motoriky

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (2 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !