Poďme sa spoločne naučiť ovládať maňušky! | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Poďme sa spoločne naučiť ovládať maňušky!

Poďme sa spoločne naučiť ovládať maňušky!
Poďme sa spoločne naučiť ovládať maňušky!
Fieldset
hopla
21. 3. 2023
0 komentárov

Návod na hru a správny výber maňušky

Chcete zachrániť život ako odvážny hasič alebo uniesť princeznú ako obávaný drak? To s maňuškami Living Puppets nie je žiadny problém! Naše maňušky sú za každé dobrodružstvo všetkými desiatimi, sú láskyplnými miláčikmi, zbehlými poradcami pri riešení problémov a fantastickými kontaktnými asistentmi. Stanú sa rovnoprávnymi členmi rodiny a zároveň najlepšími kamarátmi. A hlavne – hra s nimi je tak neuveriteľne zábavná! Tak hurá na to!

Ktorá maňuška je pre mňa najlepšia?

Ponuka maňušiek postavičiek aj zvieratiek je široká, takže voľba medzi nimi nie je práve najjednoduchšia. Pre lepšie rozhodovanie si skúste odpovedať na nasledujúce otázky:

  • Pre koho chcete hrať? Pre deti, dospelých alebo oboje?
  • Čo a kde chcete hrať? Na javisku, v materskej škôlke, na rodinných oslavách alebo chcete s nimi vyučovať?
  • Chcete s ním rozprávať rozprávky, sprostredkovávať vedomosti alebo predvádzať zábavné skeče?
  • Aký by mal mať charakter? Má pôsobiť skôr hanblivo, smelo alebo smiešne?
  • A čo by mal vedieť? Potrebujete, aby jeho ruky boli hrateľné? Je pre vaše vystúpenie dôležitý pohyblivý jazýček?
  • A kto sa vlastne s maňuškou bude najviac hrať? Dieťa alebo dospelý?

Maňuška dievčatko Marlenka

Tipy na rozhodovanie

Všetky postavičky o veľkosti 65 cm alebo 45 cm majú hrateľné ruky aj pohyblivý jazýček. Zvieratká oproti tomu nemajú pohyblivé labky a ani pohyblivý jazýček. Niektoré zvieratká sa vedia schovať v pancieri, vajíčku alebo krabičke. To umožňuje rôzne efekty a prístup k vášmu publiku. Postavičky o veľkosti 65 cm sú spravidla kompletne vyzliekateľné (až na pár výnimiek, kedy sú tričká alebo topánky pevne zšité s postavičkou). Postavičky o veľkosti 45 cm vyzliekateľné nie sú. Postavičky o veľkosti 65 cm sú tiež lepšie hrateľné dospelými osobami.

Mám maňušku a čo teraz?

Všetky ľudské postavičky majú ústa, do ktorých sa veľmi pohodlne dostanete otvorom vzadu na hlave. Pritom zasuniete ruku tak, že váš palec zamieri do spodnej čeľuste a zvyšné prsty do hornej čeľuste. Pri rozprávaní by sa mal palec pohybovať dole a hore a prsty v hornej čeľusti by mali ideálne zostať v pokoji. To sa lepšie povie, ako vykoná, že áno? Ale nezúfajte si, cvik robí majstra! Hlavne, aby maňuška nemala ústa stále otovorené dokorán! Teraz to skúste so samohláskami. Pri "A" a "O" otvorte ústa maňušky naplno, pri "E", "I" a "U" tak napoly. Pokiaľ si nie ste istí, vyskúšajte si rozprávanie pred zrkadlom. A kto sa chce ešte viac zdokonaliť, môže si nacvičiť rôzne výrazy tváre. Úsmev, smiech alebo kyslo zahryznutá tvár, veselý, nadšený alebo smutný. Pri tom všetkom vám zrkadlo veľmi dobre poslúži.

Nadviazanie očného kontaktu s maňuškami

Očný kontakt je alfou a omegou pri maňuškovej hre! Práve oči sprostredkovávajú kontakt medzi maňuškou a jej náprotivkom. No a pretože maňušky Living Puppets bývajú spravidla nesústredené a celkom mimo radšej pozorujú obláčiky a hviezdy, mali by ste dbať na to, aby sa skutočne pozerali na osobu, s ktorou práve komunikujú. Poprípade vašu ruku v zápästí nakloňte mierne dole. Keď bude vaša maňuška hovoriť k publiku, budete vy ako hráč obdivovať jej úžasnú frizúru iba zozadu. Takto upnete všetku pozornosť vášho obecenstva na maňušku. Keď maňuška osloví vás, mali by ste tiež s ňou nadviazať očný kontakt.

Dievčatko s maňuškami kačica Gisela a žabka

Gestikulácia

Všetky ľudské postavičky o veľkosti 65 cm a 45 cm majú hrateľné ruky. Môžete teda jednu ruku zastrčiť do úst a druhú do rukáva. Ten si navlečiete ako prstovú rukavicu. Vhodnou gestikuláciou môžete zdôrazniť hovorené slovo, môžete ho úplne nahradiť alebo vyjadriť rôzne emócie. Ale rovnako ako pri pohybe ústami, myslite aj tu na to, že menej býva viac!

Maňuška tak môže:

  • na niekoho ukazovať prstom

  • spýtavo sa škrabkať na hlave

  • mávať

  • udrieť sa do čela ako výraz pochopenia

  • netrpezlivo poklepávať prstami po stole...

Načasovanie zohráva takisto veľmi dôležitú úlohu. Rozprávané slovo, pohyb hlavy a gestikulácia, to všetko musí správne do seba zapadnúť ako kolieska hodiniek. Chce to iba trochu cviku a potom všetko pôjde úplne prirodzene.

Ako nájsť vhodný hlas pre maňušku?

Ako každý človek, aj maňuška by mala mať svoj hlas. Ten by mal byť v súlade s charakterom postavičky a zároveň sa rozoznateľne odlišovať od vášho hlasu. Vyskúšajte si, akú paletu hlasov zvládnete - od hlbokých až po vysoké. Dôležité je iba, aby hlas maňušky nebol pre vaše hlasivky prehnane namáhavý. Tie by sa vám totiž mohli pomstiť, ak by ste ich často a dlho neprirodzene namáhali. Najlepšie je zvoliť si takú hlasovú polohu, ktorá sa síce od vášho hlasu odlišuje, ale zároveň sa vám v nej ľahko hovorí. Pokojné dýchanie a jasné vyslovovanie sú práve také dôležité ako reč, ktorú musíte prispôsobiť svojmu publiku. Keď sa obraciate k deťom, musíte sa vyjadrovať tak, aby vám deti rozumeli.

dievčatko s ma§uškou dračica Elsa

Poloha maňušky

Postavička, ktorá sa trepoce niekde vo vzduchu, pokazí všetku ilúziu. Nehľadiac na to, že sa na vás bude spätne poriadne hnevať. To je vedecky dokázané! Lepšie bude, keď jej od začiatku pridelíte nejakú základnú pozíciu. Môže sedieť, stáť alebo hovoriť spoza javiska alebo krabice. A keď s ňou budete prechádzať priestorom, mali by ste ju niesť. Hmmm, to maňušky obzvlášť milujú! Rozhodne by ste nemali podceniť ani „odloženie“ maňušky. Obzvlášť deti budú mať problém a možno vám to vezmú aj za zlé, keď postavičku, ktorú doteraz vnímali ako nezávislú bytosť, šupsnete niekam do rohu. Bude lepšie, keď ju uložíte, až budete mimo dohľadu vášho publika. Alebo môže vaša maňuška bývať v kufri alebo krabici a musí si práve ísť na chvíľu oddýchnuť... To isté sa týka aj prizvania maňušky na scénu. Je lepšie sa najskôr pozrieť, či je maňuška hore. To môžete vyskúšať aj opatrným zaklopaním na krabicu. Vaše publikum bude zvedavé, čo sa ihneď začne diať!

Kto som?

Teraz je jasné, na čo všetko treba dbať, aby hra fungovala technicky. Ale jedna dosť dôležitá vec ešte povedaná nebola. Kto je vlastne vaša maňuška Living Puppets? Ako sa volá? Koľko má rokov? Odkiaľ pochádza? Hovorí nárečím alebo má nejaký akcent? Aký je jej "životný" príbeh? Čím detailnejšie charakter vašej bábky prepracujete, o to dôveryhodnejšia bude. Nie je to žiadna sranda - skúste si aspoň heslovite spísať jej životopis. Vierohodná osobnosť maňušky je rovnako dôležitá ako dobrá technika hrania. A len tak medzi nami – kto by nechcel o svojom najlepšom kamarátovi vedieť detailne úplne všetko!

Cez všetku tú techniku ​​by ste predovšetkým nemali stratiť potešenie z hry. Pokiaľ budete stále premýšľať nad tým, či ste urobili všetko správne, rýchlo zabudnete, o čo vlastne ide:  vášmu publiku a vám robiť radosť! S trochou cviku sa vyššie zmienené dostaví samo a ak nie, tak sa aspoň skvele pobavíte!

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !