Obľúbené hlavolamy pre deti. Poznáte ich? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Obľúbené hlavolamy pre deti. Poznáte ich?

Obľúbené hlavolamy pre deti. Poznáte ich?
Obľúbené hlavolamy pre deti. Poznáte ich?
Fieldset
hopla
11. 8. 2023
0 komentárov

Ako sa so svojimi deťmi zabávate, keď je vonku škaredé počasie? Hráte spoločenské hry alebo im občas precvičíte mozgy a vyskúšate spolu hlavolamy? Ak ste ich ešte neskúsili, možno je ten správny čas. Hlavolamy vaše deti nielen zabavia, ale aj rozvinú ich logické myslenie, pamäť, či kreativitu. Tak poďte na ne!

Hlavolamy pre najmenšie deti

Hlavolamy pre deti môžu skúsiť už tí najmenší. Ako začať? Precvičujte ich pomocou hádaniek! Vyberajte však veľmi jednoduché hádanky, napríklad o zvieratkách. Z detských sú obľúbené napríklad:

„Veľké uši, dlhý nos, nie som žiadny horenos! Ťažko ma tu zbadáte, bývam totiž v Afrike!“ (slon)

„Najväčší silák som, unesiem vlastný dom!“ (slimák)

hlavolamy pre deti

Ak dieťa trošku podrastie, príde čas na pexeso. Úžasné je v tom, že zabaví nielen mladšie, ale aj staršie deti. Existujú totiž rôzne edukačné pexesá, pri ktorých má dieťa spojiť rozličné obrázky – napríklad vlajku a charakteristickú stavbu krajiny a vytvoriť tak dvojice.

Populárne sú tiež Tangramy. Tangram je starodávna hra, pri ktorej dieťa skladá z geometrických tvarov obrazce podľa predlohy alebo podľa vlastnej fantázie. Tangram podporí u dieťaťa nielen priestorové, ale aj logické myslenie a fantáziu.

Prečítajte si: 11 logických hádaniek pre vaše deti

Hlavolamy pre staršie deti

Pri starších deťoch môžete popustiť uzdu svojej fantázii a vyskúšať si s nimi aj rôzne zložitejšie hlavolamy. Okrem tradičnej Rubikovej kocky obľubujú staršie deti aj kovové alebo drevené hlavolamy, kde je úlohou dieťaťa vyviesť guľôčku z bludiska, či rozmotať alebo rozpojiť jednotlivé časti hlavolamu.

Ak nechcete kupovať hotový hlavolam, no predsa chcete precvičiť mozgové závity dieťaťa, skúste napríklad tieto hlavolamy: 

  • číselné rady, kde je treba doplniť chýbajúce číslo
  • obrázky, na ktorých musí dieťa nájsť nejakú drobnosť
  • logické hádanky a úlohy
  • logické doplňovačky písmen alebo tvarov
  • detektívne hádanky

hlavolamy pre deti

Na internete nájdete takýchto hlavolamov naozaj veľa. O čom hovoríme? Ide o takéto úlohy:

„Vrah je odsúdený na smrť, ale má možnosť zvoliť si medzi troma miestnosťami. V prvej zúri oheň, v druhej je kat so zbraňou a tretia je plná levov, ktoré už roky nejedli. Ktorá miestnosť je najbezpečnejšia?“

Aká je odpoveď? Keďže v prvej miestnosti by ihneď zhorel a v druhej by ho kat zneškodnil, tieto miestnosti nie sú bezpečné. Tretia je však plná levov, ktoré roky nejedli. Sú teda dávno mŕtve!

Veľmi obľúbenou aktivitou na precvičenie pamäte, vedomostí, ale aj logického myslenia detí, sú kvízy. Môže sa jednať o kvízy zo všeobecných vedomostí, z aktuálneho učiva dieťaťa, či rôzne tematické kvízy – športové, filmové, či iné podľa témy, ktorá dieťa zaujíma.

Čo poviete, ktoré hlavolamy pre deti najbližšie vyskúšate? Budú to tie, pri ktorých sa zabaví celá rodina ako napríklad pexeso a tangramy? Alebo zvolíte logické úlohy a hádanky?

 

vzdelávacie hračky banner

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !