Je vaše dieťa pripravené do školy? Otestujte sa v teste školskej zrelosti! | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Je vaše dieťa pripravené do školy? Otestujte sa v teste školskej zrelosti!

Je vaše dieťa pripravené do školy? Otestujte sa v teste školskej zrelosti!
Je vaše dieťa pripravené do školy? Otestujte sa v teste školskej zrelosti!
Fieldset
hopla
19. 1. 2024
0 komentárov

Čo chvíľa je tu obdobie zápisov do 1. ročníka, čo predstavuje veľký krok v živote detí aj rodičov. Ak ste rodičom budúceho prváčika, je úplne prirodzené, ak prežívate chvíle naplnené pochybnosťami či obavami. "Je moje dieťa dostatočne pripravené na nástup do školy? Bude zvládať nové každodenné povinnosti alebo treba požiadať o odklad?" 

Nie je jednoduché zvyknúť si na to, že bezstarostné časy sa končia a nastupujú každodenné povinnosti, z ktorých časť dopadne aj na vaše ramená. Práve preto je dôležité starostlivo zvážiť a vyhodnotiť, či je vaše dieťa skutočne pripravené na tento krok. Nižšie v článku vám z tohto dôvodu prinášame zopár otázok, ktoré predstavujú orientačný test školskej zrelosti.

Čo je to školská zrelosť?

Predškolský vek je vývinové obdobie dieťaťa od 3. roku do 6.roku po vstup do školy. V tomto období dochádza u detí k výrazným zmenám v telesnej, pohybovej oblasti, v poznávacích procesoch, ako aj v citovej a sociálnej oblasti. Z hravého dieťaťa sa za normálnych okolností v priebehu troch rokov stáva dieťa pripravené na vstup do školy, čiže malo by nadobudnúť školskú zrelosť. Je tomu ale naozaj tak aj vo vašom prípade? Je naozaj vaše dieťa pripravené zvládnuť odlúčenie od rodičov a spolupracovať s cudzou dospelou osobou? Vie sa zaradiť bez problémov medzi ostatné deti? V tomto odhalení vám môže pomôcť aj domáci test školskej zrelosti od Centra pedagogicko - psychologického poradenstva v Považskej Bystrici, ktorý uvádzame nižšie.

Je vaše dieťa pripravené do školy? Otestujte sa

Orientačný domáci test školskej zrelosti

Tento test pozostáva zo zopár otázok zameraných na oblasti, ktoré musí mať dieťa pred nástupom do školy dostatočne vyvinuté. Zvládne ho skutočne každý v pohodlí svojho domova. Skúste si na uvedené otázky odpovedať úprimne, bez zbytočného skresľovania reality.

  • Základné údaje o dieťati: Pozná vaše dieťa všetky uvedené údaje? (meno a priezvisko, počet rokov, bydlisko, mená rodičov, starých rodičov, súrodencov)                                                               
  • Časová orientácia: Ovláda vaše dieťa orientáciu v čase bez rozmýšľania?  (dni v týždni, ročné obdobia, mesiace)
  • Sociálna zrelosť: Vydrží vaše dieťa bez rodičov, odlúčenie znáša ľahko, neplače, nadväzuje kontakty s dospelými?
  • Správanie voči autorite: Rešpektuje vaše dieťa všetky pokyny bez problémov, netreba ho napomínať a upozorňovať, nezjednáva pravidlá?
  • Správanie voči deťom: Je vaše dieťa obľúbené v kolektíve, rado sa hrá s deťmi, zapája sa do kolektívnych hier, je nekonfliktné?
  • Pozornosť: Dokáže sa pri činnosti vybranej vami sústrediť aspoň 20 minút, neodbieha od činnosti?
  • MyslenieRýchlo chápe pokyny a zadania úloh, dokáže ich plniť bez ďalšieho vysvetľovania?
  • Samostatnosť: Pracuje vaše dieťa na úlohách samostatne, snaží sa vždy úlohu dokončiť?
  • Pracovné tempo: Pracuje primeraným tempom (nie je zbrklé, ani príliš pomalé)?
  • Pamäť: Dokáže si rýchlo zapamätať básničky a obrázky?
  • Priestorová orientácia: Vie určiť na obrázku, alebo v priestore čo znamená „pred, za, pod, vedľa“, ukáže ktorá je pravá a ľavá strana?
  • Práca s číslamiOrientuje sa v číslach, rádovo napočíta do 10, spočítava predmety do 6?
  • Pohybové schopnosti: Je obratné, bez problémov preskočí, podlezie, vyšplhá sa, pobehne?
  • Jemná motorika a grafomotorika: Drží správne ceruzku, nakreslí detailnú postavu človeka, dom, strom, kvety, zvieratá, geometrické tvary?
  • Vizuálne vnímanie: Rozlíši, kedy sú obrázky, alebo tvary rovnaké a kedy rozdielne, alebo zrkadlovo otočené?
  • Sluchové vnímanie Dokáže rozlíšiť rovnaké a rôzne slabiky (napríklad truf - traf, nyvl – nydl, alebo slová koza – koža, zbraň – z brán, sedí – cedí)? Vie vytlieskať slovo na slabiky, keď mu ukážete ako sa to robí? Vie povedať na aké písmeno sa začína a končí jeho meno, prípadne iné slová, rozhláskuje celé slovo?
  • Reč: Rozpráva vaše dieťa čisto, dobre artikuluje, vyjadruje sa gramaticky správne, má primeranú slovnú zásobu?
  • Sebadôvera: Má primeranú sebadôveru, nepodceňuje sa, ani nepreceňuje?

TIP od nás: S rozvojom mnohých vyššie spomenutých zručností vášmu dieťaťu vedia skvele pomôcť naše edukačné hry a hračky pre predškolákov. Tu sú niektoré z nich:

Ak ste na 6 a viac otázok z testu školskej zrelosti odpovedali záporne, môžete požiadať o odborné posúdenie školskej zrelosti svojho dieťaťa v jednom z centier pedagogicko - psychologického poradenstva, kde vám poradia, či je už dieťa zrelé, alebo má len drobné nedostatky v oblastiach, ktoré je možno cvičením vylepšiť. 

Veríme, že vám tento test pomôže a zmierni vaše obavy z tejto novej životnej etapy. Všetky vaše podnety smelo napíšte dolu do komentára!

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 3.7 (3 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !