Ekologické vzdelávanie: Ako vybudovať u detí rešpektujúci vzťah k prírode? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ekologické vzdelávanie: Ako vybudovať u detí rešpektujúci vzťah k prírode?

Ekologické vzdelávanie: Ako vybudovať u detí rešpektujúci vzťah k prírode?
Ekologické vzdelávanie: Ako vybudovať u detí rešpektujúci vzťah k prírode?
Fieldset
hopla
5. 4. 2024
0 komentárov

Učenie detí o ochrane prírody, vody, o znečistení a o udržateľnom rozvoji je dôležitou súčasťou výchovy, ktorá má veľký vplyv na ich budúcnosť a budúcnosť našej planéty. A práve vy, rodičia, v tejto oblasti zohrávate kľúčovú úlohu. No žiaden strach! Budovať u detí lásku a rešpekt k Zemi a prírode je skutočne jednoduché. Stačí realizovať zopár jednoduchých aktivít, ktoré vám prinášame v tomto článku. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

1. Zber odpadkov

Zapojte svoje deti do čistenia okolia a zberu odpadkov. Spoločné čistenie miestnych parkov či lesov nesie so sebou množstvo benefitov. Okrem toho, že učí deti o dôležitosti zachovania čistého a zdravého životného prostredia, je to zároveň aj skvele strávený rodinný čas plný pohybu na čerstvom vzduchu. A to so sebou nesie ďalšie benefity ako rozvoj hrubej motoriky dieťaťa, doplnenie vitamínu D, zlepšenie spánku, socializácia a mnohé iné.

Deti zbierajú odpad v lese

2.Voda a jej úsporné využívanie

Učte deti o dôležitosti šetrenia vody. Ukážte im, že je správne zatvárať vodovodný kohútik počas umývania zubov a že netreba zabúdať ani na opravu netesniacich vodovodných kohútikov a že zavlažovať záhradu sa dá aj dažďovou vodou. Pre nás sú tieto kroky možno banalita, no pre deti je to niečo nové, čo im naozaj nemožno nespomenúť pre ich dobro a pre dobro planéty.

3. Recyklácia a triedenie odpadu

Vysvetlite deťom význam recyklácie a triedenia odpadu. A buďte vy sami príkladom v triedení pre vaše deti. Už len taká maličkosť, že budete doma triediť odpad, naučí deti brať túto činnosť za úplne samozrejmú.

4. Pestovanie rastlín

Spoločné vysádzanie rastliniek, sledovanie ich rastu a staranie sa o ne je tiež skvelý spôsob, ako vybudovať u detí pozitívny a ochranný vzťah k prírode a Zemi. Ak zrovna nemáte záhradu, skvele vám poslúži napr. aj náš skleník na pestovanie rastlín.

Krhlička pre deti

5. Podpora ekologických produktov 

Vysvetlite deťom, prečo je dôležité podporovať ekologicky zodpovedné značky, ktoré dbajú na ochranu životného prostredia. A môžete začať od hračiek. Aj u nás nájdete edukačné hračky, ktoré sú vyrobené z ekologických materiálov, ako napr. stavebnica ECO alebo drevená veža z geometrických tvarov, a mnohé ďalšie.

Drevená veža z geometrických tvarov

6. Využívanie verejnej dopravy a bicyklovanie

Učte deti, že nie vždy je potrebné ísť autom. Ukážte im výhody využívania verejnej dopravy alebo cyklistiky. Ropzrávajte sa spolu o tom, ako týmto spôsobom vedia znížiť znečistenie ovzdušia a zároveň v prípade bicyklovania posilnia svoje zdravie. 

Rodinné bicyklovanie

Budovanie pozitívneho vzťahu k prírode nemusí byť ťažké ani nákladné. Úplne postačí, ak budete praktizovať aspoň niektoré z vyššie uvedených tipov. Držíme vám palce!  Máte aj vy nejaký tip na budovanie pozitívneho vzťahu detí k prírode? Napíšte nám ho do komentára.

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 4.7 (3 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !