Aký vplyv majú zvieratá na rozvoj dieťaťa? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Aký vplyv majú zvieratá na rozvoj dieťaťa?

Aký vplyv majú zvieratá na rozvoj dieťaťa?
Aký vplyv majú zvieratá na rozvoj dieťaťa?
Fieldset
hopla
23. 2. 2024
0 komentárov

Vplyv zvierat na deti je veľmi často diskutovaná téma, nakoľko zvieratá so sebou prinášajú množstvo pozitívnych prínosov pre celkový rozvoj detí. Mamičky detí, najmä tých so špeciálnymi potrebami, by mali vedieť, že interakcia so zvieratami môže mať výrazný terapeutický účinok na ich psychické, emocionálne a fyzické zdravie. Poďme sa preto pozrieť na to, ako môžu zvieratá pomôcť v rozvoji zdravého dieťaťa, ale aj v rozvoji detí so špeciálnymi potrebami.

Terapeutický vplyv zvierat na deti

1. Podpora emocionálneho zdravia

Zvieratá sú skvelými spoločníkmi na prejavy lásky a starostlivosti. Interakcia s domácimi miláčikmi môže deťom pomôcť cítiť sa viac milovanými a prijatými, čo má pozitívny vplyv na ich emocionálne zdravie. Zvieratá neodsudzujú a nesúdia deti, čo dáva deťom pocit prijatia bez ohľadu na ich nedostatky.

Hračky na učenie emócií

2. Zlepšenie sociálnych zručností

Starostlivosť o zvieratá a trávenie času s nimi môže pomôcť dieťaťu rozvíjať komunikačné schopnosti, empatiu a schopnosť spolupracovať s ostatnými. Kontakt so zvieratkami teda pripravuje deti na ich budúce sociálne interakcie a rozvíja u nich tie zručnosti, ktoré sú potrebné pre začlenenie sa do spoločnosti.

Terapeutický vplyv psíka na rozvoj detí

3. Zmiernenie úzkosti a stresu

Interakcia so zvieratami má zároveň veľmi upokojujúci účinok či už na deti, alebo na nás dospelých. Hladkanie zvierat alebo hra s nimi pomáha zmierniť úzkosť a stres u detí, čo je veľmi prospešné najmä u detí so špeciálnymi potrebami.

4. Podpora fyzickej aktivity 

Prechádzky so psíkom, hra a pravidelné venčenie podporujú zdravú fyzickú aktivitu u detí a prispievajú tak k ich celkovému zdraviu. Jazda na koni zasa pomáha pri zlepšení koordinácie, rovnováhy a fyzickej kondície.

Pohybové aktivity pre deti

Ako pomáhajú zvieratá s rozvojom detí so špeciálnymi potrebami?

Deti s autizmom

Deti s autizmom majú častokrát problémy s komunikáciou a sociálnymi interakciami. Terapeutické zvieratá, ako psy a kone, rozvíjajú u týchto detí sociálne zručnosti a empatiu. Takisto im interakcia so zvieratkami pomáha lepšie sa vyrovnať so stresom a úzkosťou.

Terapeutický vplyv zvierat na rozvoj detí

Deti s ADHD

Deti s ADHD majú často problémy so sústredením sa a s impulzívnym správaním. Starostlivosť o zviera, prípadne jeho tréning, pomáha týmto deťom zlepšiť svoju koncentráciu a sebadisciplínu. Fyzická aktivita spojená so zvieratkami je aj skvelý spôsob, ako využiť nadbytočnú energiu detí s ADHD.

Depresia a úzkosť

Hladkanie psíka alebo mačičky pomáha deťom cítiť sa komfortne, pokojnejšie a vyrovnanejšie. 

Terapeutický vplyv zvierat na deti je teda skutočne veľký a má pozitívny dopad na celkový rozvoj detí rovnako, ako naše edukačné hračky. Či už si zaobstaráte domáceho miláčika, alebo sa len rozhodnete pravidelne naštevovať kone či iné zvieratá vo svojom okolí, je už na vás. V každom prípade vám takýto typ terapie vrelo odporúčame!

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (3 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !