Ako zmysluplne zabaviť deti počas cestovania? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako zmysluplne zabaviť deti počas cestovania?

Dieťa v aute s magnetickým tangramom Výlet do vesmíru
Ako zmysluplne zabaviť deti počas cestovania?
Fieldset
hopla
8. 6. 2021
0 komentárov

Rodinná dovolenka je vždy skvelý nápad, no lety na dlhšie vzdialenosti, čakanie na letecké spojenie alebo cesta autom môžu byť pre deti náročné, pretože sa nudia. Snáď každý rodič si želá, aby jeho dieťa prespalo ideálne celú cestu, prípadne aspoň kúsok z nej. Častokrát však opak je pravdou. Deti majú aj počas ciest veľa energie, ktorú musia spotrebovať inak, ako pohybom, nakoľko pri cestovaní musia sedieť väčšinou celý čas na jednom mieste. Je preto potrebné deti efektívne zabaviť, v ideálnom prípade prepojiť zábavu so vzdelávaním. Ako na to? Prinášame vám niekoľko tipov, ako vyplniť čas deťom na cestách naozaj zmysluplne.

 

1. Vytvorte si cestovateľský denník

Deti počas výletov pravdepodobne prežijú veľké množstvo zážitkov. Cesta z výletu je skvelý čas na to, aby ste s deťmi vytvorili cestovný denníček, nakoľko deti majú všetky zážitky v čerstvej pamäti a zároveň sa zostavovaním denníka zabavia na značnú časť cesty domov. Do denníka môžete s deťmi spísať všetky ich zážitky, názvy navštívených miest, nakresliť zaujímavé veci, ktoré videli, ľudí, ktorých stretli, alebo nalepiť nejaké nálezy, mapy alebo zhotovené fotografie. Deti si tak precvičia svoje komunikačné schopnosti či uvedomovanie časového sledu. Ak ešte len cestujete smerom do destinácie, môžete spolu s deťmi takýto cestovateľský denník pripraviť – kreatívne ho ozdobiť alebo nakresliť rámčeky pre fotografie. Dáte tak deťom priestor pre ich kreativitu aj počas cestovania.

2. Počúvajte audioknihy

Audioknihy sú skvelou voľbou, pri ktorej sa zabaví celá rodina. Stačí len zvoliť tú správnu, ktorá vtiahne všetkých členov rodiny do pútavého príbehu. Absencia obrazu v tomto prípade dá dieťaťu príležitosť zapojiť jeho fantáziu pri kreovaní vizuálnej stránky príbehu v jeho mysli.

3. Nezabudnite na hry!

Hry sú vždy skvelý spôsob trávenia času – o to viac, keď okrem zábavy prinášajú aj rozvoj zručností dieťaťa.

Magnetické tabule a hry

V prípade, že svoje dieťa chcete zabaviť počas cesty naozaj zmysluplne, no zároveň nechcete so sebou ťahať žiadne objemné hry či hračky, magnetické tangramy na cesty sú skvelou voľbou. Dieťa na magnetickej podložke môže prikladaním jednotlivých magnetických dielikov vytvárať rôzne obrazce, čím si trénuje logické myslenie, priestorovú orientáciu a matematickú gramotnosť. Takisto deti môžu počas cesty odhaliť Tajomstvá mora – budú si tak budovať zmysel pre pozorovanie, predstavivosť či záujem o prírodu a okolie. Vďaka magnetickej sile zároveň budú jednotlivé dieliky pekne držať na podložke aj v prípade nečakaných zákrut či otrasov počas ciest.

Magnetická tabuľa s predlohami

Zobraziť magnetické tabule a hry

Hry, pri ktorých nie sú potrebné žiadne materiály

Najčastejšie ide o slovné hry. Či už sú to hádanky alebo rozprávanie vymyslených príbehov, deti opäť týmto spôsobom okrem zábavy budú budovať svoje komunikačné schopnosti, rozšíria si svoju slovnú zásobu a dajú priestor svojej fantázii.

4. Maňuška ako skvelý spoločník na cesty

Ak dieťa cestuje so samými dospelákmi, detských kamarátov mu skvele nahradí maňuška. Môže jej počas cesty porozprávať o svojich očakávaniach a trénovať tak svoje komunikačné a konverzačné schopnosti. Zároveň sú maňušky LIVING PUPPETS vyrobené z hebkého materiálu, vďaka čomu poslúžia aj ako veľmi príjemný vankúšik.

Dieťa s maňuškou LIVING PUPETS oslík

Maňušky LIVING PUPPETS

5. Priblížte deťom vašu destináciu

Porozprávajte deťom o mieste, kam cestujete, priblížte im zaujímavosti o miestnych ľuďoch, zaujímavých miestach na Slovensku alebo v zahraničí, zvieratkách či rastlinách. Deti si rozšíria svoju slovnú zásobu o nové slová a budú plné očakávaní. V prípade, že chcete deťom priblížiť váš cieľ cesty aj vizuálne, smartphone s videami či obrázkami z danej destinácie môže takisto poslúžiť ako vhodná vzdelávacia a interaktívna pomôcka v podobe stimulu k ďalšej konverzácií o miestnych zaujímavostiach.

6. Nechajte deti urobiť zopár fotografií

Je neobyčajné vidieť, čo všetko deti zachytia počas cestovania. Všeobecne ich priťahujú a fotografujú rôzne veci, ktoré si dospelí mnohokrát ani nevšimnú. Skrz fotografie následne uvidíte, čo vaše dieťa pokladá za zaujímavé a deti budú zároveň hrdé, že konkrétnu fotografiu vyhotovili práve ony. Tieto fotografie následne môžete umiestniť do vytvoreného cestovateľského denníka, ktorý spomíname vyššie.

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !