Ako začleniť do spoločnosti dieťa s ADHD? Aké hračky pomôžu? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako začleniť do spoločnosti dieťa s ADHD? Aké hračky pomôžu?

Ako začleniť do spoločnosti dieťa s ADHD? Aké hračky pomôžu?
Ako začleniť do spoločnosti dieťa s ADHD? Aké hračky pomôžu?
Fieldset
hopla
12. 7. 2024
0 komentárov

Výchova dieťaťa s ADHD ( porucha pozornosti s hyperaktivitou ) prináša rôzne výzvy. Jednou z nich je začlenenie dieťaťa do spoločnosti, čo môže byť náročné, ale zároveň obohacujúce. V tomto článku sa pozrieme na spôsoby, ako podporiť sociálne začlenenie dieťaťa s ADHD a ktoré vzdelávacie hračky vám s tým dozaista skvele pomôžu. 

1. Pochopenie a akceptácia

Prvým krokom k úspešnému začleneniu dieťaťa s ADHD do spoločnosti je pochopenie a akceptácia. Je dôležité, aby rodičia, učitelia a rovesníci rozumeli, čo ADHD znamená a ako ovplyvňuje správanie dieťaťa. Otvorená komunikácia môže pomôcť znížiť predsudky a zvýšiť toleranciu.

Dieťa s ADHD

2. Štruktúrované prostredie

Deti s ADHD potrebujú štruktúru a predvídateľnosť. Jasné pravidlá a rutiny im pomáhajú lepšie sa orientovať v sociálnych situáciách a znižujú ich úzkosť. Stanovenie jasného denného režimu doma aj v škole môže výrazne zlepšiť ich schopnosť zvládať každodenné úlohy.

3. Štruktúrované spoločenské aktivity

Podporujte dieťa, aby sa zapájalo do štruktúrovaných spoločenských aktivít, ako sú športové a hudobné krúžky. Tieto aktivity im poskytnú príležitosť na rozvoj sociálnych zručností v prostredí, kde sú pravidlá jasne vopred zadefinované.

Hračky vhodné pre deti s ADHD

Výber správnych hračiek môže výrazne prispieť k rozvoju sociálnych zručností a koncentrácie dieťaťa s ADHD. Poďme sa bližšie pozrieť na tie najužitočnejšie.

Hračky na rozvoj sociálnych zručností

Stavebnice prirodzene u detí podporujú tímovú prácu a komunikáciu. U detí s ADHD je veľmi obľúbená magnetická stavebnica Ainstein vďaka magnetickým dielikom a nekonečným stavebným možnostiam. Komunikáciu u detí s ADHD skvele podporíte s našimi maňuškami, ktoré upútajú pozornosť detí, povzbudia ich ku komunikácii a navyše pomôžu s tréningom nadviazania a udržania očného kontaktu.

Dievča s maňuškami dračica Elsa a víla Majka

Hračky na zlepšenie koncentrácie

Zaujať deti s ADHD a získať si ich pozornosť na dlhšiu dobu môže byť výzva - skvele vám s tým pomôžu naše svetelné podložky, ktoré podsvietením učebného materiálu upútajú pozornosť dieťaťa. Zároveň sa takéto učenie stane oveľa viac magickým a zábavným. 

Svetelné podložky

zobraziť svetelné podložky

Hračky na uvoľnenie energie

Deti s ADHD častokrát potrebujú ventilovať prebytočnú energiu. V tom im pomôžu rôzne pohybové aktivity. Zároveň pri nich deti pália kalórie a vykonávajú fyzickú aktivitu, ktorá je prospešná pre ich celkový vývoj a zdravý spánok.

Hračky na relaxáciu

Senzorické loptičky a senzorické podložky deti s ADHD skvele upokoja a zároveň podporia rozvoj ich senzorického vnímania. Deti skvele zrelaxujú aj pri hre so svetelným stolom či pri kreslení na svetelnú kresliacu tabuľu. Relaxačné účinky má na deti s ADHD aj kinetický piesok či modelovanie z modelovacích hmôt. 

Magická svetelná kresliaca tabuľa Jonely

 

Začlenenie dieťaťa s ADHD do spoločnosti môže byť výzvou, ale so správnym prístupom to zvládnete hravo. Chápavé a štruktúrované prostredie a vhodné vzdelávacie hračky môžu výrazne pomôcť vo vašej snahe. Nezabúdajte však, že podpora zo strany rodiny a blízkeho okolia je kľúčová, aby sa dieťa s ADHD cítilo sebavedomo a plnohodnotne začlenené do spoločnosti. Držíme vám palce!

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 4.3 (4 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !