Ako správne motivovať dieťa k učeniu? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako správne motivovať dieťa k učeniu?

chlapec a dievča pri robení domácich úloh
Ako správne motivovať dieťa k učeniu?
Fieldset
hopla
27. 9. 2021
0 komentárov

Väčšina dobrých študentov sa dobrými študentami nenarodilo, ale stalo.  Síce sa niektoré deti narodia so silnejšou preddispozíciou učiť sa, no každý študent, ktorý má základné schopnosti a dostáva správnu motiváciu, sa môže stať dobrým žiakom. Aplikujte nasledovné osvedčené tipy motivácie dieťaťa k učeniu  a uvidíte, ako aj vaše dieťa objaví radosť z učenia.

Čítajte s deťmi veľa a čokoľvek!

Deti, ktoré rozvíjajú lásku k čítaniu, rozvíjajú aj lásku k učeniu. Čítanie nielenže pomáha deťom rozvíjať oveľa bohatšiu slovnú zásobu, ale pomáha ich mozgu naučiť sa spracovávať koncepty a formálnu komunikáciu. Zručnosti získané čítaním značne pomáhajú na hodinách gramatiky a slovenčiny, no nie len to. Deti, ktoré veľa čítajú, majú zvýšenú schopnosť učiť sa rýchlejšie vo všetkých predmetoch - vrátane technických predmetov.

dievčatko, ktoré číta

 

Umožnite dieťaťu prevziať kontrolu nad svojim vzdelávaním

Keď sa dieťa cíti byť ovládané, pokiaľ ide o jeho vzdelávanie, často sa od učenia stiahne. Je dôležité viesť deti procesom učenia, ale rovnako dôležité je umožniť deťom mať kontrolu nad svojimi vlastnými skúsenosťami s učením. Napríklad pri zadávaní projektu písania umožnite deťom vybrať si tému, o ktorej budú písať. Odporúčame tiež umožniť deťom vybrať si vlastné mimoškolské aktivity.

Podporujte otvorenú a úprimnú komunikáciu

Vytvorte otvorenú atmosféru, v ktorej sa dieťa cíti pohodlne a vyjadruje svoje sympatie, nesympatie alebo starosti ohľadom jeho učenia. Keď zdieľa svoj názor, uistite sa, že ste potvrdili svoje pocity - aj keď nesúhlasíte. Keď majú deti pocit, že na ich názore nezáleží, pravdepodobne sa odpútajú od procesu učenia. Dobrí študenti vedia, čo je ich názorom, a cítia sa sebaisto, keď môžu byť otvorení svojim vzdelávacím skúsenostiam bez toho, aby boli súdení, odmietaní, odrádzaní alebo ignorovaní.

Zamerajte sa na záujmy dieťaťa

Keď učenie zapája deti do oblastí a predmetov záujmu, učenie je zábavné a deti sa učia s nadšením. Ak chcete svojmu dieťaťu skutočne pomôcť stať sa dobrým žiakom, povzbudzujte ho v skúmaní tém a predmetov, ktoré ho fascinujú. Ak má záujem o vedu a výskum,  pomôžte mu nájsť pútavé a zaujímavé knihy práve o tejto téme, prípadne mu poskytnite edukatívne hry a hračky z našej kategórie Veda a výskum, ktoré skvele podporia jeho záujmy.

chlapec s mikroskopom

 

Urobte učenie zábavným prostredníctvom edukatívnych hier

Učenie sa pomocou hier je úžasný spôsob, ako môžu rodičia a učitelia predstavovať nové nápady, gramatiku, koncepty a znalosti spôsobom, ktorý deti motivuje k učeniu.

Využívanie hier ako vzdelávacieho nástroja poskytuje nielen príležitosti na hlbšie učenie sa a rozvoj schopností a zručností dieťaťa, ale tiež motivuje deti k tomu, aby sa chceli učiť. Keď sa dieťa aktívne zapája do hry, jeho myseľ zažíva potešenie z učenia sa novým spôsobom. Skvelou pomôckou na posilnenie vedomostí pri učení sa prostredníctvom vizuálnej stimulácie je svetelná podložka LightPad, ktorá pomáha deťom lepšie sa sústrediť na podsvietený materiál, pretože zameriava ich pozornosť na predmety, s ktorými pracujú.

Učenie sa pomocou hier je tiež účinnou motiváciou pre tímové učenie. Tímové učenie skvele podporí edukatívna hra Pošli správu, ktorá pomáha rozvíjať jazykové schopnosti zábavným spôsobom. Hranie hier má aj konkurenčný aspekt. Študenti sa pokúšajú súťažiť alebo vyhrať v mene seba alebo svojho tímu napr. pri hre vzdelávacie pexeso deti hľadajú súvis medzi dvoma obrázkami v snahe nájsť väčší počet súvisiacich dvojíc ako súper a zároveň si deti zábavným spôsobom rozvíjajú pamäť, pozornosť a slovnú zásobu.

deti hrajúce hru pexeso

 

Nadšenie z učenia je nákazlivé!

Ak vaše dieťa alebo študent vidí, že ste úprimne nadšení z učenia, pravdepodobne tiež podľahne tomuto nadšeniu. Či už je to história, veda, čítanie, písanie alebo dokonca matematika, pomôžte mu pochopiť, že učenie je cestou vzrušujúcich nových objavov. Využite každú príležitosť objaviť s ním nové informácie. Keď vaše dieťa vidí radosť a vzrušenie, ktoré vám učenie prináša, začne s vami zdieľať svoje nadšenie z učenia sa nových vecí.

Zamerajte sa na to, čo sa dieťa učí, nie na jeho výkon

Namiesto toho, aby ste sa dieťaťa pýtali, ako obstál v teste z matematiky, hneď ako sa vráti zo školy, nechajte ho, aby vám porozprávalo, čo sa dnes z matematiky naučilo. Aj keď je výkon dôležitý, zameranie sa na jeho nadobudnuté vedomosti bez ohľadu na výkon vášmu dieťaťu oznámi, že samotné učenie je dôležitejšie ako známky a zároveň tým, že dieťaťu dáte priestor porozprávať jeho vlastnými slovami o dnes nadobudnutých vedomostiach, dáte mu zároveň priestor upevniť si to, čo sa dnes naučilo.

Pomáhajte svojmu dieťaťu udržať si pri učení poriadok a režim

Organizovať si papiere, knihy a úlohy takisto pomôže vášmu dieťaťu cítiť sa motivovane učiť sa. Deorganizácia totižto môže viesť k pocitu preťaženia. Preťažené deti trávia viac času a úsilia frustráciou a starosťami, než učením.

deti, ktoré sa učia

 

Zamerajte sa na silné stránky dieťaťa

Zamerať sa na silné stránky vášho dieťaťa je formou pozitívneho posilnenia, ktoré ho bude motivovať pokračovať ďalej v učení. Naopak, zameranie sa na slabé stránky vášho dieťaťa neznamená nič iné, ako odrádzanie, strach a nedostatok chuti učiť sa. Aj keď dieťaťu nevyjde test z matematiky, možno na hodine slovenčiny napísalo skvelú báseň – preto mu okrem pracovného zošita na precvičovanie matematiky dajte zároveň aj denník na písanie.

 

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 1 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !