Ako si nájsť čas pre seba popri materstve? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako si nájsť čas pre seba popri materstve?

Ako si nájsť čas pre seba popri materstve?
Ako si nájsť čas pre seba popri materstve?
Fieldset
hopla
26. 7. 2024
0 komentárov

Byť mamou je krásne, no zároveň náročné poslanie a navyše na plný úväzok. Častokrát v tomto kolotoči povinností spolu s inými povinnosťami mamičky uviaznu, čo môže viesť k vyčerpaniu až vyhoreniu. Nájsť si chvíľku pre seba na oddych a sebarealizáciu je preto viac ako nevyhnutné. Práve z toho dôvodu vám v článku prinášame zopár tipov, ako na to.

1. Plánovanie a organizácia sú kľúčové

Vytvorte si týždenný plán s čo najviac detailmi, o ktorých vopred viete, či už sú to dôležité rodinné udalosti, plánované aktivity či nápady na varenie. Prerátajte si približne, koľko času vám čo zaberie a predbežne tam vsuňte aj čas pre seba. Môže to byť polhodina denne na čítanie, cvičenie alebo inú obľúbenú aktivitu. Síce ani pevný plán vám nezaručí, že to vždy vyjde, no zaručene zvýši šance.

Matka a dcéra

2. Rozdelenie úloh

Nebojte sa požiadať o pomoc a nesnažte sa všetko zvládať úplne sama. Delegovanie úloh medzi partnera, staršie deti alebo rodinu či blízkych priateľov vám určite pomôže nájsť si aspoň na chvíľu čas pre seba. Učte deti samostatnosti tým, že im pridelíte jednoduché úlohy v domácnosti. Týmto spôsobom zredukujete svoje povinnosti a zamestnáte deti užitočným spôsobom, ktorý ich naučí zodpovednosti. Alebo im dajte naše vzdelávacie hračky, nech sa chvíľu hrajú osamote.

3. Využite čas, keď deti spia

Či už ide o krátky spánok počas dňa alebo nočný spánok, tieto chvíle sú skvelý priestor pre aktivity, ktoré vás napĺňajú. Alebo si len tak oddýchnite. Čítanie, meditácia alebo relaxačný kúpeľ vám dozaista pomôžu zrelaxovať a načerpať nové sily počas spánku dieťaťa.

Spiace dievča

4. Stanovte si hranice

Naučte sa hovoriť "nie" aktivitám a povinnostiam, ktoré nie sú nevyhnutné. Ak ste vyčerpaná, slušne odmietnite plánované stretnutie s rodinou či návštevu u vás doma. Je dôležité vedieť, kde sú vaše hranice a nepreťažovať sa.

5. Spojte sa s inými mamičkami

Vytvorenie podporného kruhu s inými mamičkami môže byť veľmi prospešné. Vzájomná podpora a zdieľanie skúseností vám môžu pomôcť nájsť nové spôsoby, ako zvládať zaneprázdnenosť. Takisto si môžete na striedačku vzájomne postrážiť deti, čím si vytvoríte čas na svoje aktivity.

Matky s deťmi

6. Skúste praktizovať relaxačné techniky

Relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie či meditácia, vám pomôžu nájsť vnútorný pokoj a uvoľniť sa. Pravidelné praktizovanie týchto techník vám pomôže zvládať stres a zlepší psychické zdravie. A to dokonca aj pri krátkych 5 až 10 minútových meditáciách budete vidieť výsledky.

Matka pri meditácii

 

Nájsť si čas pre seba môže byť výzva, no je to nevyhnutné pre fyzické a psychické zdravie každej matky. Plánujte a rozdeľujte úlohy, využívajte voľné chvíle naplno a nebojte sa požiadať o pomoc. Nezabúdajte na svoje záľuby a koníčky. Starostlivosť o seba vám umožní byť lepšou mamou, dobiť baterky a následne užívať si rodinné chvíle naplno. A pamätajte, že každá mama si zaslúži čas pre seba - preto to rozhodne skúste aj vy. Držíme vám palce!

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 4.7 (3 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !