Ako podporiť dieťa v jeho kreatívnej tvorbe v jednotlivých fázach vývoja? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako podporiť dieťa v jeho kreatívnej tvorbe v jednotlivých fázach vývoja?

chlapec s plastelínou PONGO
Ako podporiť dieťa v jeho kreatívnej tvorbe v jednotlivých fázach vývoja?
Fieldset
hopla
22. 6. 2021
0 komentárov

Na to, aby dieťa mohlo prejaviť a rozvíjať svoju kreativitu, potrebuje len vhodný priestor, nástroje a materiál. Stačia bežné umelecké potreby a kreatívny kútik, kde sa môže realizovať bez toho, aby muselo neustále myslieť na neporiadok a môže sa začať tvoriť! Poďme sa spolu preto pozrieť na vývojové etapy rozvoja detskej kreatívnej tvorby a na postupy či pomôcky, ktoré pomôžu deťom rozvíjať kreatívne zručnosti v jednotlivých fázach vývoja.

Stručný prehľad vývojových etáp detskej kreatívnej tvorby

Dieťa s pribúdajúcim vekom prirodzene nadobúda stále viac nových zručností a pohľadov vnímania v kreatívnej tvorbe. Majte však na pamäti, že uvedený vek predstavuje len orientačný vývoj tvorby dieťaťa a deti budú do každej fázy vstupovať ich vlastným tempom.

Fáza čmárania, približne 2 až 4 roky

Deti sú v tejto fáze ohromené svojou schopnosťou zanechávať stopy. Práve si uvedomili, že môžu interagovať a ovplyvňovať svoje prostredie. Veľa času sa venuje nácviku motoriky. Spravidla najskôr kreslia kruhy, potom štvorce a iné geometrické tvary.

Predschematické štádium, neskorá predškolská príprava približne do veku 7 rokov

Uskutočňujú sa prvé pokusy o zachytenie ľudí alebo objektov. Deti prejavujú fascináciu širokou paletou farieb, ktoré využívajú pri tvorbe. Možno vidieť zrejmé spojenia medzi rôznymi časťami výkresu. Dieťa je v tomto štádiu aktívne, dychtivé po učení a zamerané na seba, vysoko nápadité, ale má sklon sústrediť sa iba na jednu myšlienku.

Schematické štádium, približne 7 až 9 rokov

Dieťa čoraz častejšie používa symboly, napríklad kríž pre kostol alebo tmavé farby, ktoré znázorňujú noc. Stále však absentuje reálne pochopenie svojho prostredia - napríklad obloha sa nemusí na obzore stretnúť so zemou. Deti už rozlišujú pohlavie kreslenej postavy. Pre každú osobu alebo objekt takisto vytýčia určité špeciálne vlastnosti. (Ak mama nosí okuliare a má kučeravé vlasy, dieťa zahrnie tieto vlastnosti do výkresu.)

Realistické štádium, 9 až 12 rokov

Dieťa je už značne ovplyvnené vzájomným vplyvom rovesníkov či okolia. Vo zvýšenom množstve sa sústredí na detaily a používanie symbolov či individuálne rozdiely. Začína sa rozvíjať súbor hodnôt a chce robiť veci „správne“.

Pseudo-naturalistické štádium, 12 až 14 rokov

Deti sú veľmi kritické k výrobkom, ktoré vyrábajú. Začína sa prejavovať spôsob vyjadrovania podobný dospelým. Umenie sa v škole stáva často voliteľným predmetom. Pre veľa detí to je posledná príležitosť na výučbu výtvarnej výchovy. Deti v tejto vekovej skupine často cítia potrebu prispôsobiť sa svojim rovesníkom, čo môže potlačiť ich kreativitu. Zároveň chcú, aby ich umenie vyzeralo čo najviac ako predmet, na ktorý sa pozerajú.

Ako zachovať kreatívne myslenie u detí vo všetkých fázach vývoja?

Deti treba naučiť, že umenie nemusí znamenať kopírovanie toho, čo vidia. K tomu ich však treba viesť už od útleho veku.

Podpora kreativity vo veku 2 – 3 roky

V tomto období začínajú deti čmárať svoje prvé prejavy umenia. Motivujte ich k objavovaniu. Kreativita neprichádza so štruktúrovaným časom hrania a plánovaným časovým harmonogramom; musíte nechať svoje dieťa slobodné a dať mu priestor objavovať jeho schopnosti. Poskytnite dieťaťu vhodné kreatívne pomôcky – v tomto útlom veku najlepšie poslúži papier a farbičky, voskovky či fixky vhodné pre deti už od 2 rokov, ktoré sú prispôsobené pre úchyt malými detskými ručičkami.

Dieťa s pastelkami Giotto pre deti od 2 rokov

 

Podpora kreativity vo veku 3 – 6 rokov

Deti v tomto veku sú vo svojich umeleckých prejavoch veľmi výrazné, preto je potrebné dať im priestor pre ich nápady a zároveň im klásť otázku „Aký je ďalší spôsob riešenia tohto problému?“ alebo „Ako to môžete nabudúce urobiť inak?“. Vytvorte prostredie, v ktorom môžu slobodne vyjadriť svoje umelecké cítenie. Umožnite im mať otvorenú myseľ pre alternatívne riešenia a kreatívne metódy. K rozvoju kreatívnej tvorby dieťaťu v tomto veku poslúžia nasledovné kreatívne postupy a pomôcky:

Modelovanie

Modelovacie hmoty či plastelíny ponúkajú množstvo príležitostí byť kreatívny a zároveň uvoľňovať energiu a stres. Formičky hru s modelovacími hmotami urobia ešte o niečo viac zábavnou.

Chlapec s plastelínou Giotto PONGO

Maľovanie čímkoľvek a kdekoľvek

Maľovanie umožňuje dieťaťu rozhodovať o farbe a forme výtvoru a poskytuje mu príležitosť samostatne pracovať. Nechajte deti vyskúšať si rôzne techniky maľovania: či už temperovými farbami, akrylovými farbami alebo prstovými farbami. Veľmi stimulujúce je aj striedať povrchy, na ktoré dieťa maľuje: môže to byť napr. maľovanie na kamienky fixkami na zdobenie kamienkov, maľovanie kriedami na chodník či maľovanie na svetelnú tabuľu JonEly farebnými markermi.

Vystrihovanie a lepenie

Vystrihnúť objekt z jedného papiera a prilepiť ho na druhý je skvelý spôsob, aby dieťa pochopilo, že kombinovať sa dá skutočne takmer všetko, stačí prenechať priestor kreativite. Pritom nie je nevyhnutné vystrihovať iba z obyčajného papiera - Eva FOAM je pena, ktorú možno ľahko strihať, lepiť a maľovať na ňu. Je vodeodolná a ľahko modelovateľná. V spolupráci s detskou fantáziou a lepidlami tak dáva tento materiál obrovský priestor detskej kreativite pri tvorbe krásnych diel od výmyslu sveta.

Kreatívna tvorba z Eva Foam

Zobraziť kreatívnu penu EVA FOAM

Podpora kreativity vo veku 6 -12 rokov

Staršie deti pokračujú v rozvoji svojej kreatívnej tvorby, avšak čoraz viac do nej zapájajú realistické prvky. V tomto období pre rozvoj kreatívnej tvorby dieťaťa skvele poslúžia rôzne kreatívne sety, ktoré zahŕňajú prvky z reálneho sveta, ako sú napr. zvieratá a ich prostredie alebo set Moja zmrzlina, avšak sety stále nechávajú dieťaťu veľký priestor pre jeho kreatívny prínos. V prípade setu Modelovanie a puzzle dieťa poskladá podklad prostredia, v ktorom bývajú zvieratká, a zároveň môže vymodelovať jednotlivé zvieratá prostredníctvom formičiek alebo na základe vlastnej fantázie – kreatívny set tak spája reálny svet so svetom fantázie a kreativity.

Prejsť na kreatívne potreby

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !