Ako na finančnú gramotnosť u detí? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako na finančnú gramotnosť u detí?

Ako na finančnú gramotnosť u detí?
Ako na finančnú gramotnosť u detí?
Fieldset
hopla
26. 4. 2024
0 komentárov

Pre budúcnosť každého dieťaťa je veľmi dôležité, aby malo silný základ v oblasti finančnej gramotnosti. A ten sa buduje už od útleho detstva. Zodpovednou úlohou rodiča je preto pripraviť deti v oblasti financií čo najlepšie a čo najskôr. Ale ako začať? Tu je niekoľko jednoduchých a praktických tipov, ako podporiť finančnú gramotnosť vašich detí.

1. Zahrajte sa na obchod s peniazmi

Vytvorte si domáci obchod, kde deti môžu kupovať a predávať položky, napr. hračkárske potraviny za fiktívne peniaze. Deti sa týmto spôsobom zdokonalia v počítaní a v schopnosti robiť rozhodnutia a riešiť problémy.

TIP od nás: V domácom obchodíku nesmie chýbať ani hračkárska pokladňa.

hračkárska pokladňa pre deti

2. Používajte príklady z každodenného života

Pri každej príležitosti, ako je návšteva obchodu alebo platenie účtu, zapojte deti do rozhodovacieho procesu a vysvetľujte im, ako fungujú peniaze v reálnom svete.

Matka a dieťa na nákupe v obchode

3. Stanovujte si spoločne rozpočet

Nechajte deti, nech vám pomôžu s plánovaním rodinných nákupov podľa vopred vyčleneného rozpočtu. Týmto spôsobom spoznajú lepšie hodnotu peňazí a lepšia posúdia svoje budúce výdavky.

4. Vytvorte deťom ich vlastný bankový účet

Starším deťom môžete vytvoriť bankový účet, aby si vyskúšali hospodárenie s vlastnými úsporami naostro. Sledovanie vlastných financií ich naučí včas finančnej zodpovednosti.

5. Vysvetlite deťom, ako fungujú úroky a úvery

Vysvetlite deťom na jednoduchých príkladoch, ako v praxi funguje pôžička s názvom "úver". To im pomôže porozumieť dôležitosti správneho nakladania s peniazmi.

6. Podporujte ich podnikateľské myšlienky

Ak prídu vaše deti s nápadmi na vedľajší zárobok, podporujte ich a pomôžte im s ich realizáciou. Týmto spôsobom sa deti nebudú báť myslieť "vo veľkom" a naučia sa ísť vytrvale za svojím cieľom.

7. Buďte pre deti finančným vzorom

Vaše správanie a nakladanie s peniazmi má veľký vplyv na vaše deti. Preto aj vy zvážte každý krok a otvorene hovorte s deťmi o svojich finančných rozhodnutiach a ich dôsledkoch.

8. Učte deti finančnej gramotnosti hravou formou

Finančná gramotnosť nemusí byť taká vážna a nudná, ako sa zdá. Snažte sa ju urobiť pre deti čo najviac zábavnou, aby mali pozitívne skúsenosti a chceli sa učiť viac o tejto oblasti. S našimi hračkami na podporu finančnej a matematickej gramotnosti to bude dozaista veľká zábava.

Tieto jednoduché tipy môžu deťom výrazne pomôcť získať dôveru vo finančných záležitostiach a pripraviť ich na úspešný a finančne zodpovedný život. Držíme vám palce!

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 4.3 (4 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !