7 tipov, ako podporiť detskú imunitu | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

7 tipov, ako podporiť detskú imunitu

7 tipov, ako podporiť detskú imunitu
7 tipov, ako podporiť detskú imunitu
Fieldset
hopla
27. 4. 2023
0 komentárov

Nástup do škôlky je u väčšiny detí podobný. Dieťa je viac choré ako zdravé a táto chorobnosť sa s ním ťahá niekoľko rokov. Ako posilniť imunitu detí? Aj keď niektorí lekári tvrdia, že dieťa z toho musí jednoducho vyrásť, predsa len sa dá niečo urobiť.

Úloha imunity

Imunita, teda obranyschopnosť organizmu, má za úlohu udržať rovnováhu vnútorného prostredia organizmu a chrániť ho pred škodlivými vonkajšími a vnútornými vplyvmi. Imunita sa v priebehu života dieťaťa vyvíja. Ak je imunitný systém nezrelý, prejavuje sa to zvýšenou chorobnosťou. Ako zvýšiť imunitu u detí?

Ako zlepšiť imunitu dieťaťa

Na imunitný systém dieťaťa vplýva genetika, životné prostredie, ale aj mnoho faktorov, ktoré dokážeme ovplyvniť. Takže čo na imunitu pre deti?  

1. Zdravá strava

Tá je pre deti nevyhnutná. Mala by obsahovať množstvo zeleniny a ovocia, strukoviny, ryby, kvalitné mäso a mliečne výrobky. Snažte sa čo najviac minimalizovať cukry. Rafinovaný cukor imunite skutočne neprospieva. Výskumy  dokonca hovoria o tom, že konzumácia väčšieho množstva bieleho cukru spôsobuje zníženie schopnosti bielych krviniek bojovať proti baktériám. Ak má vaše dieťa problémy s jedlom, výživový poradca vám pomôže s tvorbou jedlálnička. Ryby sú zdrojom železa, zinku a jódu preto by v jedálničku detí nemali chýbať. Prečítajte si článok ako zaradiť ryby do jedálnička a inšpirujte sa rýchlymi receptami.

2. Dostatok pohybu na čerstvom vzduchu

A to v duchu hesla „neexistuje zlé počasie, iba nesprávne oblečenie“. Samozrejme, do fujavice a silných mrazov deti skutočne nemusíte vyháňať. No mali by tráviť čas na čerstvom vzduchu za každého počasia, nie len keď je slnečno.

Dostatok pohybu na čerstvom vzduchu

3. Zdravý spánkový režim

V spánku sa regeneruje imunitný systém a v organizme doslova prebiehajú „opravy“. Dieťa v predškolskom veku by malo spať cca 10 hodín. Pozor! Dôležitá je aj kvalita spánku. Takže žiadne PC, smartfóny, ale ani ťažké jedlá pred spaním.

4. Menej stresu

Imunitný systém a psychika sú úzko prepojené. Stresové situácie vyvolávajú ochorenia a naopak, poruchy imunity sa môžu prejaviť aj na psychike. Snažte sa teda deťom zabezpečiť príjemné domáce prostredie bez zbytočného stresu, hádok, či nepokojov.  

5. Zdravé prostredie

Domáce prostredie by malo byť zdravé nielen pokiaľ ide o stres. Rodičia by určite v domácnosti nemali fajčiť!

Prečítajte si: 5 tipov na jarné aktivity s deťmi v prírode

6. Primeraná hygiena

Hygiena je dôležitá, no netreba to s ňou preháňať. Úzkostlivá snaha ochrániť dieťa pred baktériami totiž môže spôsobiť to, že dieťa bude viac choré, prípadne bude trpieť alergiami. Naučte dieťa základné hygienické zásady – umyť si ruky po pobyte vonku, po návšteve toalety, či pred jedlom.

7. V prípade potreby doplnenie vitamínov a minerálov

Imunita občas potrebuje pomôcť. Najmä v období zvýšenej chorobnosti je vhodné deťom podávať výživové doplnky s vitamínmi C a D a minerálmi ako selén a zinok, ale tiež probiotiká, ktoré pozitívne vyplývajú na imunitný systém.

Zdroj
https://www.fmed.uniba.sk/uploads/media/Imunita_u_deti_v_predskolskom_veku.pdf

Kompletná ponuka autíčiek do piesku

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !