6 tipov, ako hravou formou motivovať dieťa zdravo sa stravovať | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

6 tipov, ako hravou formou motivovať dieťa zdravo sa stravovať

6 tipov, ako hravou formou motivovať dieťa zdravo sa stravovať
6 tipov, ako hravou formou motivovať dieťa zdravo sa stravovať
Fieldset
hopla
2. 6. 2023
0 komentárov

Podpora zdravého životného štýlu a a správnych stravovacích návykov u detí je dôležitou súčasťou výchovy. Ak začnete budovať zdravé návyky už v rannom veku dieťaťa, vytvoríte pevný základ pre jeho budúce zdravie. Ak hľadáte spôsoby, ako motivovať vaše deti k zdravšiemu stravovaniu, tu je niekoľko tipov a zoznam edukačných hračiek, ktoré vám môžu pomôcť.

  1. Výživové hodnoty a vyvážená strava

Začnite tým, že si uvedomíte dôležitosť vyváženej stravy pre rast a vývoj vašich detí. Zamerajte sa na stravu bohatú na vitamíny, minerály a vlákninu, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a bielkoviny. Takéto potraviny dodajú vašim deťom energiu a potrebné živiny pre ich zdravie.

  1. Zapojte deti do výberu potravín

Keď idete na nákup potravín spolu s deťmi, nechajte ich zapojiť sa do výberu. Ukážte im, ako správne čítať etikety a vyberať potraviny s nižším obsahom cukru, soli a umelých prísad. Spoločný výber potravín umožní deťom lepšie pochopiť, čo je zdravé a čo nie. Vysvetlite deťom, prečo je dôležité jesť rôznorodé potraviny, ovocie a zeleninu. Použite jednoduchý jazyk a ukážte im, akým spôsobom tieto potraviny prispievajú k ich rastu a zdraviu.

TIP: Zahrajte sa na obchod spoločne s deťmi u vás doma. Skvele vám v tom pomôže náš krásny predajný stánok a realistické makety jednotlivých potravín, ovocia a zeleniny.

Dievča pri hre s predajným stánkom Môj obchod

Prejsť na hračkárske potraviny

  1. Pripravujte spoločne s deťmi domáce jedlá

Pokiaľ je to možné, pripravujte domáce jedlá, kde máte kontrolu nad prísadami a kvalitou potravín. Zapojenie detí do prípravy jedál je tiež skvelý spôsob, ako ich nadchnúť pre zdravé stravovanie. Nechajte ich pomáhať pri krájaní ovocia a zeleniny alebo miešaní cesta. To nielenže podporí ich záujem o jedlo, ale aj rozvíja ich zručnosti v kuchyni. Môžete si vytvoriť aj vlastný "šéfkuchársky" tím, kde sa deti budú striedať v rolách a pomáhať si navzájom. Týmto spôsobom sa naučia, že zdravé stravovanie je kreatívne a zábavné.

TIP: Bezpečne krájať potraviny môžu deti aj pri hre so setom Magnetické raňajky na podnose.

Dievča pri hre so setom Magnetické raňajky na podnose

  1. Pestovanie vlastných byliniek, ovocia či zeleniny: vytvorte si záhradu

Ak máte priestor a možnosti, vytvorte si vlastnú záhradku spolu so svojimi deťmi. Môžete pestovať zeleninu, bylinky alebo dokonca ovocie. Deti budú mať radosť zo sledovania rastu rastlín a z možnosti pochutiť si na čerstvej zelenine priamo z vlastnej záhrady. To ich inšpiruje a motivuje k zdravému stravovaniu.

TIP: Ak aj náhodou nemáte k dispozícii záhradu, pestovať bylinky spolu s deťmi môžete aj v našich skleníkoch.

  1. Čistá voda ako hlavný nápoj

Učte svoje deti, že voda je najlepší spoločník pre hydratáciu. Nahrádzajte sladké nápoje vodou a podporujte ich v pití čistej vody počas celého dňa.

TIP: Urobte z pitia vody zábavu - vytvorte si spolu so svojimi deťmi zábavné rituály a návyky spojené s pitím vody. Môže to byť napríklad odpočítavanie pohárov vypitej vody denne. Alebo nechajte deti vybrať si svoj obľúbený hrnček alebo fľašu na vodu. Deti budú mať radosť z plnenia si cieľov a pitie vody sa stane zábavným zvykom.

  1. Buďte vzorom pre deti

Nakoniec, buďte vzorom pre svoje deti. Ak chcete, aby si osvojili zdravý životný štýl a zdravé stravovanie, ukážte im to na svojom vlastnom spôsobe života. Konzumujte zdravé potraviny a udržujte vyvážený prístup k životu. Vaše deti vás budú sledovať a napodobňovať, preto im ukážte, že zdravý životný štýl je skutočne dôležitý.

Podpora zdravého životného štýlu a stravovania u detí je dlhodobý proces. Za pomoci hry však môžeme u detí efektívne vytvoriť zdravé návyky už odmalička. Buďte pozitívnym vzorom, zapojte deti do prípravy jedál, ponúknite im zábavné aktivity a vzdelávajte ich o strave a postupom času uvidíte, ako sa vaše deti stávajú aktívnymi zástancami zdravého životného štýlu. Len s láskou, trpezlivosťou a správnym vedením im pomôžete vytvoriť si pevné základy pre zdravý a vyvážený život.

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !