5 tipov, ako učiť dieťa rozprávať | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

5 tipov, ako učiť dieťa rozprávať

5 tipov, ako učiť dieťa rozprávať
5 tipov, ako učiť dieťa rozprávať
Fieldset
hopla
30. 12. 2022
0 komentárov

Máte doma drobca, ktorému sa nechce rozprávať? Podľa odborníkov sa deti začínajú vyjadrovať prvými jednoduchými slovami vo veku asi 12 až 18 mesiacov. Čo však robiť, keď dieťa nechce rozprávať? Treba sa mu špeciálne venovať? Čo učiť ročné dieťa, ako rozviazať dieťaťu jazyk a ako rozbehnúť prvé slová dieťaťa? Existuje niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým môžete podporiť rozprávanie detí.

Ako učiť dieťa rozprávať hrou

Ako rozvíjať ročné dieťa, aby prvé slová prišli čo najskôr? Hrou! Vyskúšajte niektoré z týchto spôsobov, ktoré vás naučia ako rozvíjať reč dieťaťa:

1. Rozprávajte sa!

Hádam neexistuje lepší spôsob ako rozvíjať reč dieťaťa. Už veľmi malé bábätko vníma reč rodičov. Všimnite si, že ak sa dieťatku prihovárate, po chvíli začne mrnčať a bľabotať. To isté platí aj pre staršie deti. Ak budete neustále rozprávať, začnú vás napodobňovať. Opisujte priebeh dňa, komentujte všetko, čo robíte. A dávajte dieťaťu otázky, stimulujte ho k odpovedi.

2. Veľa spolu čítajte

Opakovane čítajte dieťaťu jeho obľúbené príbehy. Určite si ich časom zapamätá. Posmeľte ho, aby vám príbeh rozpovedalo vlastnými slovami. Ak prerozprávanie príbehu zatiaľ nezvláda, môžete použiť edukačnú hračku Krátke príbehy. Pomocou kartičiek s obrázkami dieťa vytvorí príbeh, ktorý potom prerozpráva.

Pozrite si našu ponuku vzdelávacích hračiek

3. Hrajte sa na rôzne roly

Nechajte dieťa, aby napodobňovalo povolania, zvieratá, či rôzne činnosti a ich krátkym opisom vám napovedalo, čo vlastne napodobňuje. V tejto hre môžu pomôcť napríklad rôzne detské divadielka, či maňušky.

4. Používajte vizualizáciu

Čo to znamená? Dieťa sa naučí najlepšie rozprávať tým, že opisuje čo vidí. Použite hračky rôznych tvarov a farieb a nechajte dieťa sa na ne dívať a opisovať ich. Ideálne sú tiež hračky ako napodobeniny ovocia, či zeleniny, kedy si dieťa spojí konkrétny predmet s konkrétnym pojmom. Takto môže opisovať aj bežné veci v domácnosti.

5. Opakujte

Ak dvoj alebo trojročné dieťa málo rozpráva, vhodné je časté opakovanie. Naučte ho krátku básničku a pravidelne si ju spolu opakujte. Neustále opakujte názvy vecí, ktoré máte v okolí. Tak si ich dieťa lepšie zapamätá.

5 tipov, ako učiť dieťa rozprávať

Ďalšie pravidlá ako naučiť dieťa rozprávať

  • Ako naučiť dvojročné dieťa rozprávať? Používajte slová primerané jeho veku tak, aby vám rozumelo! Avšak nepoužívajte jeho skomoleniny. Vždy sa vyjadrujte spisovne.
  • Ak 2 ročné dieťa nerozpráva, pri rozhovore s ním používajte jednoduché vety. Žiadne zložité súvetia a neznáme pojmy.
  • Dieťa vždy počúvajte. Ak sa vám snaží niečo povedať, pozorne si ho vypočujte a podporujte ho v prejave.
  • Chváľte dieťa za každé nové slovo, ktoré zvládne.
  • Ako naučiť 3 ročné dieťa rozprávať? Ak v tomto veku nezvláda základy reči, zvážte, či netrávi priveľa času pri televízii, či smart zariadeniach. Skúste tento čas obmedziť a viac sa s ním hrať, tráviť viac času rozhovormi.

Čo však robiť v prípade starších detí? Ak napríklad 5 ročné dieťa zle rozpráva, môžete, samozrejme, skúsiť všetko vyššie uvedené. No v takomto vyššom veku je vhodné navštíviť odborníka, ktorý zistí príčinu problému.  

Kompletná ponuka hračiek na rozvoj reči a slovnej zásoby

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (3 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !