13 jarných a veľkonočných hádaniek pre deti | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

13 jarných a veľkonočných hádaniek pre deti

13 jarných a veľkonočných hádaniek pre deti
13 jarných a veľkonočných hádaniek pre deti
Fieldset
hopla
1. 3. 2024
0 komentárov

Je všeobecne známe, že hádanky pre deti rozvíjajú myslenie dieťaťa, oboznamujú ho s okolitým svetom a učia ho logicky myslieť. Prečo a ako sa to deje? Každá z hádaniek a hlavolamov má v sebe „ukrytú“ odpoveď. Pri hádaní hádanky musíte zakaždým uhádnuť, o čom alebo o kom sa hovorí v hádanke. Veľmi malé deti do 3 rokov ešte nerozumejú významu takýchto úloh. Myslia priamo, bez toho, aby sa ponorili do popisných vlastností skrytých predmetov. Staršie deti už začínajú zapájať pri hádankách svoje logické myslenie. Venujú pozornosť popisu, charakteristikám, dokonca aj humoru autora hádanky. Dokážu cez ne dokonca lepšie pochopiť aj striedanie ročných období či činnosti spojené s jednotlivými ročnými obdobiami. A keďže je tu čo chvíľa jar, prinášame vám v článku detské hádanky práve o jari a Veľkej noci.

Otec a dcéra pri rozkvitnutom strome na jar

Detské hádanky o jari a Veľkej noci s odpoveďami

Detské hádanky sú na prvý pohľad jednoduché hlavolamy určené na pobavenie dieťaťa. Hádanky a hlavolamy však majú pre deti hlbší význam. Malé deti si prostredníctvom hádaniek rozširujú slovnú zásobu. S pribúdajúcimi rokmi dieťa už chápe, že hádanky môžu byť náročné. Robí mu radosť, keď vidí, ako sa dospelí alebo spolužiaci snažia zistiť, na čo myslí. Je teda zrejmé, že takéto hlavolamy pomáhajú deťom rozvíjať nielen logické myslenie, ale aj kreativitu a fantáziu. Dieťa, ktoré už pozná podstatu hádaniek a vie, ako na ne nájsť správne odpovede, sa určite pokúsi vymyslieť svoje vlastné hádanky a vyzvať svojich rodičov alebo rovesníkov, aby ich uhádli. Sám často rád zháňa nové hádanky a hlavolamy na internete a v knihách. Takto dieťa trénuje svoju pamäť a rozvíja činnosť myslenia.

Hračky a pomôcky na privítanie jari

Krátke detské hádanky o jari a prírode

1. Maľovaná knižka letí na kvetovanú stráň. Tá knižôčka, milé deti, má len párik strán. Čo je to? (Motýľ)

2. Hrkajú v poli hrkálky, hrkajú čierne korálky. Čo je to? (Makovice)

3. V koryte stále leží a pritom v diale beží. Čo je to? (Rieka)

4. Hovorí dážď, že má sestru, sestru krásnu, sestru pestrú. Čo je to? (Dúha)

Dúha

5. Kýva na nás z lesnej tône, má krčiažky plné vône. Čo je to? (Konvalinka)

6. Rastie do výšavy kalich kolísavý. Vetríček ho prosí: Daj mi kvapku rosy! Čo je to? (Tulipán)

7. Vyzvedá od zrkadielka, či niekedy bude veľká. Sedem krás vraj v sebe skrýva, z trávičky sa na svet díva. Čo je to? (Sedmokráska)

8. Lúka plná žltých hlávok, strapatí ju jarný vánok. Keď si zopár vláskov chytí, urobí z nich padáčiky. Čo je to? (Púpava)

9. Nesmelo si v snehu stojí,  asi sa aj trošku bojí. Je to prvý kvietok jarný, biely, voňavý a veľmi švárny. Čo je to? (Snežienka)

Krátke veľkonočné hádanky pre deti

10. Našiel som na brehu vŕbu, vypýtal si prútov hŕbu. Volám všetkých na pomoc, budem ich pliesť celú noc. Čo je to? (Korbáč)

11. Veľké ušká, ňufák malý, radi by sme sa s ním hrali. Je tiež symbol Veľkej noci, mrkvičku zje bez pomoci. Čo je to? (Zajac)

12. Ochutnáva lúčne trávy, bľačí a je kučeravý. Čo je to? (Baranček)

13.Pekný je, no z čokolády, neviem si s ním veru rady. Nechce mrkvu, nechce jesť, sám ho schrúmem ešte dnes. Čo je to? (Čokoládový zajac)

TIP od nás: Porozprávajte deťom hádanky prostredníctvom našich maňušiek. To bude rozhodne veľká zábava! 

Hračky a pomôcky na privítanie jari

Ktorá z hádaniek sa vám páčila najviac? Má vaše dieťa obľúbenú hádanku? Napíšte nám ju do komentára!

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (4 hlasy)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !