Stavebnice - neoddeliteľná súčasť vývoja dieťaťa | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Stavebnice - neoddeliteľná súčasť vývoja dieťaťa

Deti pri hre so stavebnicou stavebné bloky
Stavebnice - neoddeliteľná súčasť vývoja dieťaťa
Fieldset

Stavebnice, nazývané tiež „stavebné bloky“, sú všestranným pomocníkom pri rozvoji dieťaťa. Hra so stavebnicou totižto rozvíja hneď niekoľko zručností dieťaťa naraz. Okrem iného sú stavebnice najstaršou a pravdepodobne najdôležitejšou hračkou v detskom vývoji, pretože jednoduché hračky, ako sú stavebné bloky, sú oveľa lepšie prispôsobené vývoju dieťaťa a nechávajú dieťaťu omnoho väčší priestor pre rozvoj fantázie ako elektronické hračky, ktoré majú vopred určenú hrateľnosť. Poďte sa spoločne s nami o tom presvedčiť!

Viete, čo všetko rozvíja u detí zdanlivo obyčajná hra so stavebnicami?

Motorický vývoj batoliat stimuluje už samotné presúvanie a usporiadanie spomínaných stavebných blokov. Avšak pokiaľ ide o rozvoj zručností u starších detí,  je potrebné, aby hra so stavebnicou bola súčasne prepojená aj s ďalšími prvkami či činnosťami, medzi ktoré patria: stavanie pomocou predlôh, kooperácia a rozhovor s ostatnými o priestorových vzťahoch. V takom prípade dochádza u dieťaťa k rozvoju veľkého množstva zručností a schopností. Poďme sa  spoločne bližšie pozrieť na to, čo rozvíja u detí hra so stavebnicami.

  1. Rozvoj fantázie a kreativity u dieťaťa

Stavanie hračiek umožňuje deťom vytvárať si vlastné svety a príbehy. Používanie fantázie podporuje kognitívny, akademický, jazykový a sociálny rast dieťaťa. Pri budovaní rôznych stavieb či prvkov dieťa prirodzene vytvára aj sprievodné príbehy, ktoré rozvíjajú zároveň rečové schopnosti dieťaťa a jeho kreativitu.

  1. Rozvoj matematických zručností dieťaťa

Dieťa si pri hre so stavebnicou osvojí úvodné matematické koncepty, ako je počítanie, sčítanie, odčítanie a základnú geometriu. Deti môžu s hračkami nielen zostavovať tvary a čísla, ale tiež môžu spočítať a odčítať jednotlivé kúsky. Čísla a rôzne geometrické tvary vedia deti skvele zostaviť napríklad z našej jedinečnej magnetickej stavebnice 36.

 

magnetická stavebnica

Zobraziť magnetické stavebnice

  1. Hra so stavebnicami buduje sebadôveru u dieťaťa

Po dokončení majstrovského diela sú deti tak hrdé na svoje úspechy. Zvyšuje sa ich viera v seba samých, čo zvyšuje ich sebavedomie.

  1. Hra so stavebnými blokmi výrazne zlepšuje jemnú motoriku dieťaťa

Pri hre so stavebnicou sa deti učia pohybovať a manipulovať s rôzne tvarovanými predmetmi, malými aj veľkými, a taktiež trénujú jemnú motoriku pri snahe „zacvaknúť“ jednotlivé stavebné dieliky na svoje miesto.

Drevená stavebnica Rozprávkové mesto

Zobraziť stavebnicu Rozprávkové mesto

  1. Hra so stavebnicou rozvíja priestorovú orientáciu dieťaťa

Keď deti stavajú rôzne objekty zo stavebných blokov, musia porozumieť priestorovej organizácii, aby vytvorili také stavby zo skladačky, ktoré sa neprevrátia. Hra so stavebnicou pomáha deťom s orientáciou v priestore a s pochopením súvisiacich zákonitostí.  

  1. Hra so skladačkami a stavebnicami podporuje logické myslenie dieťaťa

Zakaždým, keď deti stavajú svoje dielo zo stavebných blokov, zapájajú schopnosti uvažovania a kritického myslenia. Častokrát musia tiež vyriešiť problém, ktorý vzniká vo chvíli, keď niečo nefunguje tak, ako dúfali. Psychológovia uznávajú dva hlavné typy problémov. Konvergentné problémy majú iba jedno správne riešenie, zakiaľ čo divergentné problémy je možné vyriešiť viacerými spôsobmi. Pretože deti môžu skladať bloky rôznymi spôsobmi, hranie sa so stavebnicou patrí k divergentnému hraniu. Rôznorodé možnosti hry s blokmi tak rozvíjajú u detí tvorivé myslenie a stimulujú deti riešiť problémy rozdielnymi spôsobmi.

  1. Stavebnice rozvíjajú sústredenie a trpezlivosť dieťaťa

Aby deti boli úspešné pri vytváraní svojich návrhov, musia pracovať pomaly a opatrne. To pomáha budovať ich schopnosť sústrediť sa a udržiavať pozornosť po dlhšiu dobu.

  1. Podpora tímového ducha a spolupráce 

Deti sa pri stavbe často hrajú so svojimi rovesníkmi, čo pomáha podporovať tímovú prácu a spoluprácu. Deti sa učia spolupracovať a navzájom si radia. Výskumy naznačujú, že deti sa stanú priateľskejšími a sociálne dôvtipnejšími, keď budú pracovať na projektoch spoločnej výstavby, ba dokonca si dokážu vytvoriť kvalitnejšie priateľstvá.

Trendy medzi stavebnicami v minulosti a v súčasnosti

Jedny z prvých "civilizovaných" stavebníc boli drevené stavebnice a vznikli z iniciatívy nemeckého pedagóga Friedricha Froebela, ktorý prišiel s myšlienkou trojrozmerných dielov z dreva v tvaroch kocky, kvádra a kužeľa. Od roku 1882 sa vyrábali stavebnice kamenné a v 20. storočí sa začali vyrábať stavebnice s plastovými dielikmi.

  V súčasnosti sú dieliky stavebníc vyrábané takmer z akéhokoľvek materiálu: kameň, drevo, kov, plast, papier, sklo, škrob, atď. Rovnako, ako použité materiály, aj systémy zostavovaní sú takmer neobmedzené: stavanie, či skladanie na seba, rôzne zámkovej úchyty, skrutkovanie, lepenie, magnety, suché zipsy, spájkovanie atď.

Medzi najviac populárne sa v dnešnej dobe radia magnetické stavebnice.  Skvelým príkladom sú stavebnice AINSTEIN - jednotlivé stavebné bloky sú univerzálne, nezničiteľné a fungujú na princípe KLIK – systému (strana o stranu): dokážu sa pevne uchytiť z hora, zdola a zboku a veľkou výhodou je, že nemajú protipól. Toto sa podarilo vďaka mimoriadnemu patentu, a tým stavebnica sľubuje neobmedzené stavebné možnosti!

Magnetická stavebnica pre deti  Ainstein

Magnetické stavebnice Ainstein

Zároveň sa "do módy" opäť vracajú aj drevené stavebnice vďaka svojej ekologickosti a vďaka nezávadnosti drevených materiálov. Okrem iného sú drevené stavebnice aj krásnym dizajnovým prvkom, ktorý skvele doplní drevene ladený interiér detskej izbičky. V našej ponuke nájdete z ponuky drevených skladačiek stavebnicu drevený hrad, ktorá ponúka nekonečné možnosti a priestor pre rozvoj fantázie dieťaťa. A ktoré dieťa by si nechcelo postaviť vo svojom kráľovstve svoj vlastný hrad, však? 

Drevená stavebnica hrad

Prejsť na ponuku stavebníc

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !