Písanie ako zručnosť jemnej motoriky | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Písanie ako zručnosť jemnej motoriky

Písanie ako zručnosť jemnej motoriky
Písanie ako zručnosť jemnej motoriky
Fieldset
hopla
25. 8. 2020
0 komentárov

Rukopis je pravdepodobne najzložitejšou perceptuotomickou zručnosťou, ktorú musia deti získať. Vyžaduje súbežné spracovanie vizuálnych a často zvukových vstupov (napr. diktát), zatiaľ čo produkuje kontrolované a zložité pohyby. Dieťa nemusí mať nevyhnutne v ruke ceruzku, aby mohlo pracovať na schopnostiach písania rukou. Ako základ pre písanie zohrávajú úlohu aj tieto predpoklady: pochopenie úlohy, pozornosť a schopnosť počúvania, vizuálne percepčné zručnosti, dobrá rovnováha pri sedení, koordinácia rúk či stabilita ramenného pletenca.

Jemná motorika a jej vplyv na písanie

O tom, že správny rozvoj jemnej motoriky má vplyv na písanie, niet pochýb.

„Plynulý pohyb píšucou rukou zapája do práce viac oblastí mozgu ako prstoklad. V laboratórnych skeneroch žiari mozog pri písaní rukou podstatne viac, než mozog niekoho, kto ťuká do klávesnice. Niet divu, prebieha tu naraz kontrola pohybu celej končatiny, tlaku pera na papier a zovretia ruky, zrakové rozpoznávanie už napísaného textu, premýšľanie nad tým, čo treba napísať ďalej. Celé sa to ešte zakončí rozpoznávaním vlastných chýb.“ tvrdí detská psychologička Gabriela Cviková (1). Je teda zrejmé, že jemná motorika je nevyhnutná nielen pre písanie, ale aj pre celkový pozitívny vývoj dieťaťa.

Ako mu pomôcť? Je dôležité ukázať dieťaťu, akým spôsobom držať ceruzku. Ak učíte úchop ľavou rukou, použite ľavú ruku a v opačnom prípade pravú ruku. Keď si deti vyvinú kontrolu nad ceruzkou, pohyb sa zmení z veľkých pohybov ramien na riadený pohyb prstov s predlaktím spočívajúcim na písacom povrchu.

Modelovacie hmoty na rozvoj jemnej motoriky

Zásadné kroky pre tréning písania s deťmi

Prvou zásadou pri písaní je správne sedenie s chodidlami pevne na podlahe, pričom spodná časť chrbta sa nedotýka kresla a predlaktia spočívajúce na stole. Poloha papiera je dôležitá z dôvodu, aby dieťa videlo na napísaný text. Ľaváci by svoj papier mali mať otočený mierne doprava s horným ľavým rohom. Praváci by mali mať papier umiestnený tak, aby bol mierne otočený doľava, s pravým rohom hore.

Pre väčšinu detí je cieľom písania vyvinúť efektívny kurzívny skript - spojený štýl písania. Je dôležité pozorovať proces písania dieťaťa, pretože na základe výsledku je ťažké posúdiť proces tvorby, ktorý je najviac dôležitý pri nadobúdaní zručností rukopisu. U niektorých detí môže byť vývoj plynulosti písania kurzívou obmedzený z dôvodu svalového tonusu, chvenia alebo koordinácie.

Činnosti a nástroje na podporu správneho písania

Výber písacieho nástroja je veľmi dôležitý. Robustná ceruzka pre mladšie dieťa je zvyčajne preferovanou voľbou. Ak je to možné, ponúknite dieťaťu na výber viacero písacích potrieb. Pre prvé pokusy o správne písanie rukou sa oplatí zvážiť tvar, veľkosť, farbu a pohodlie. Vyskúšajte rôzne druhy ceruziek alebo pier či rôzne rukoväte ceruziek.

Robustná ceruzka

Farbičky pre menšie detičky

Rozhodujúci je aj povrch písania. Čierne tabule poskytujú dobrú zmyslovú spätnú väzbu; biele tabule poskytujú menšiu zmyslovú spätnú väzbu.

Prospešné je aj používanie šikmej dosky na písanie. 20-stupňový uhol dosky na písanie sa považuje za optimálnu polohu na písanie a tiež pomáha pri zlepšenom čítaní. Šikmá doska poskytuje výhody pri polohovaní očí, krku, ramien a rúk. Protišmykové písanie znižuje sklz pera či ceruzky. Šikmá doska zvyšuje stabilitu zápästia, pretože zápästia aj predlaktia spočívajú na povrchu dosky.

Nezabudnite, že kvalitné pohyby, krátke a sústredené, sú kľúčové. Aktivity by mali byť zábavné a príjemné - začnite veľkými pohybmi. Pri vyfarbovaní nezabudnite začať s vyfarbovaním veľkých plôch a až potom prejdite na menšie objekty. (Ak sa príliš skoro presunieme na príliš malé, môžeme potlačiť presnosť).

Stabilizujte papier, ak dieťa ešte nie je schopné efektívne použiť druhú ruku. Precvičujte s deťmi motorické zručnosti a kontrolu ceruzky aj inými spôsobmi, ako sú omaľovánky, navliekanie korálok či nití pri edukatívnej hre Vyšívanie, či pomocou rôznych hier, ktoré tiež podporujú motorické zručnosti ako puzzle, stavebné hračky či hra s bludiskom. Na tréning jemnej motoriky skvele poslúži aj Prevliekací set Princezná a Prevliekací set Strom. Niektoré z nich môžu byť začlenené do lekcie rukopisu, napr. ako súčasť „zahrievania“.

Prevliekací a šnurovací set Strom

Zobraziť sety na prevliekanie

Zdroj:

(1) https://zena.sme.sk/c/20552482/dokonala-jemna-motorika-a-pisanie-nechajte-deti-liezt-po-stromoch.html

Kompletná ponuka kreatívnych potrieb pre deti

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !