Láskavosť k Zemi a okoliu ako podstata sociálno - emocionálneho učenia | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Láskavosť k Zemi a okoliu ako podstata sociálno - emocionálneho učenia

Láskavosť k Zemi a okoliu ako podstata sociálno - emocionálneho učenia
Láskavosť k Zemi a okoliu ako podstata sociálno - emocionálneho učenia
Fieldset
hopla
9. 2. 2023
0 komentárov

V Hopla je láskavosť a rešpekt hlavným cieľom pri všetkom, čo robíme. Vieme, že ak sa k sebe správame s rešpektom, výhody pre svet sú na nezaplatenie. Zaobchádzanie so Zemou s rovnakou úrovňou rešpektu je životne dôležité pre budúcnosť každého dieťaťa, preto je potrebné viesť deti týmto smerom už od útleho veku. S cieľom rozvíjať sociálne a emocionálne zručnosti dieťaťa skvele pomáha vzdelávacia metóda SEL: sociálno-emocionálne učenie.

Ako a kedy je najlepšie metódu SEL realizovať?

Každý jeden deň je skvelá príležitosť rozvíjať u detí povedomie o láskavosti, empatii k druhým a úcte k živým veciam a na posilnenie kľúčových zručností sociálno-emocionálneho učenia. Prinášame vám niekoľko zábavných spôsobov, ako maximalizovať svoje lekcie SEL počas celého roka:

1) Koncept SEL: Budovanie sociálneho povedomia

Ber ohľad na druhých a na svoje okolie“ môže byť pre škôlkara alebo predškoláka tak trochu náročné posolstvo na pochopenie. Skvele vám s tým však pomôžu zvieratká. Aktivity, pri ktorých sa vaši žiaci učia o ohrozených druhoch zvieratiek, sú jednoduchým a efektívnym spôsobom, ako ovplyvniť ich schopnosť empatie a uznania, že ich činy ovplyvňujú iné veci vo svete. Prečítajte si knihy o ohrozených druhoch zvierat alebo vytiahnite postavičky morských živočíchov a poukážte na to, ako znečisťovanie planéty ohrozuje ich životy.

2) Koncept SEL: Sebauvedomenie

Zameraním sa na veci, ktoré sú pre deti dôležité a robia im radosť, nájdete spôsob, ako nadviazať spojenie: „Keď pomáham Zemi, pomáha to aj mne.

Opýtajte sa detí otázky ako napr.:

   "Do akého parku chodíš najradšej? Všímaš si niekedy v tamojšom parku odpadky alebo smeti? Vždy, keď uvidíš na zemi odhodenú prázdnu fľašu alebo iný druh odpadu, môžeš požiadať dospelého o pomoc, aby ho vyhodil do smetného koša. Tento krok pomôže udržať tvoj obľúbený park čistý. Nebolo by to pekné?“ Keď dieťa zistí, že ho tieto pozitívne zmeny PRIAMO ovplyvňujú v porovnaní s veľkým obrovským svetom, je pravdepodobnejšie, že to pochopí a bude sa oň starať.

Alebo vytvorte pre deti spoločnú ekologickú výzvu.

"Keď si večer čistíš zuby, zatváraš vodovodný kohútik alebo vodu nechávaš tiecť?" Čo keby sme sa dnes večer všetci pokúsili vypnúť vodu, keď si čistíme zuby? Zajtra si povieme, komu sa podarilo túto výzvu splniť.“

Dieťa pri umývaní zubov

3) Koncept SEL: Vzťahové zručnosti

Skvelý spôsob, ako zdôrazniť spoluprácu, je spoločná hra. Zorganizujte skupinovú aktivitu, kde sa každá skupina detí z pridelených eco-friendly hračiek pokúsi vytvoriť finálny výtvor spoločnými silami. Táto aktivita preverí schopnosť detí spolupracovať medzi sebou.

Na túto aktivitu skvele poslúžia ekologické hračky, ako napr. naša ECO stavebnica alebo Drevená veža z geometrických tvarov. Rešpektovanie Zeme je hnacím motorom každého krásne navrhnutého, ekologického produktu vyrobeného z biologických materiálov, ako je drevo a prírodné vlákna. Nielenže sú tieto produkty odolné a vydržia hodiny a hodiny hrania, zároveň sa aj ľahko čistia a dezinfikujú.

Stavebnica ECO nielenže podnieti predstavivosť a vynaliezavosť vybranej skupiny detí, ale pomôže im spolupracovať pri zdieľaní 32 kusov vzájomne akokoľvek kombinovateľných dielikov. Eco stavebnica je vyrobená z ekologického materiálu, ktorý obsahuje jedľové vlákna, z tohto dôvodu je táto sada stavebných blokov odolná - počítajte s tým, že vydrží dlhé roky vo vašej triede. Čo budú stavať? Aké farby použijú? Ktoré dieťa bude robiť akú úlohu? Všetko závisí od spolupráce medzi deťmi – táto aktivita zaručene vytvorí pocit tímovej práce a jednoty.

Deti pri hre s ECO stavebnicou

Zobraziť ECO stavebnicu

Naša drevená veža z geometrických tvarov pozostáva z dielikov v krásnych žiarivých farbách, 100% vyrobených z certifikovaného ekologického dreva z trvalo udržateľných lesov. Súprava pozostáva z 30 kusov dielikov a obsahuje zároveň kartičky s aktivitami, ktoré pomôžu deťom objaviť základné pojmy, ako je výška, tvar, farby alebo rovnováha prostredníctvom triedenia a skladania. Nechajte skupinu spolupracovať na každej karte aktivity, aby ste videli, či budú schopné spolupracovať. Dajte im zároveň príležitosť postaviť spoločnými silami stavbu podľa vlastnej fantázie – pri hre budú musieť počúvať jeden druhého a rešpektovať rozhodnutia iných. Zároveň si skvele precvičia jazykové zručnosti a kľúčové frázy ako „prosím“, „ďakujem“ a „dobrá práca!“.

Chlapec pri hre s drevenou vežou z geometrických tvarov

Zobraziť drevenú vežu z geometrických tvarov

Tým, že deťom od malička poskytnete prístup k ekologickým hračkám, posilníte v nich myšlienku o dôležitosti udržateľnosti aj do budúcna.

Môžete tiež zorganizovať výlet mimo triedy, aby ste pomohli vyčistiť odpadky v okolí školy alebo ihriska. Toto je ďalší skvelý spôsob, ako spoločne pracovať na pozitívnej zmene. Môžete dokonca zasadiť strom triedy a sledovať, ako bude rásť počas niekoľkých nasledujúcich týždňov!

Tieto aktivity dajú deťom pocit, že svetové problémy nemusia zdolávať sami a že môžu SPOLU pracovať na pozitívnej a efektívnej zmene, a to prostredníctvom vzájomného rešpektu a láskavosti, či už voči sebe navzájom, voči Zemi a voči všetkému navôkol.

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !