Jesenné aktivity ako skvelá príležitosť na poznávanie a rozvoj zručností dieťaťa | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Jesenné aktivity ako skvelá príležitosť na poznávanie a rozvoj zručností dieťaťa

chlapec hrajúci sa s listami na jeseň v parku
Jesenné aktivity ako skvelá príležitosť na poznávanie a rozvoj zručností dieťaťa
Fieldset
hopla
17. 9. 2023
0 komentárov

Chladnejšie teploty a meniace sa farby jesene poskytujú veľa príležitostí na rozvoj nových zručností v oblasti reči, pohybu, senzorickej integrácie a poznávania dieťaťa. V článku vám prinášame niekoľko tipov na jesenné aktivity, ktoré pomôžu deťom v ich prirodzenom prostredí rozvíjať ich zručnosti.

1. Zber ovocia

Návšteva ovocného sadu je vždy skvelý nápad! Menšie deti si v tomto prostredí skvele rozšíria svoju slovnú zásobu. Tie väčšie sa naučia vykonávať premyslené a kontrolované pohyby, nakoľko zber ovocia si vyžaduje jemný dotyk, aby nedošlo k pomliaždeniu ovocia - zrelé ovocie je potrebné odtrhnúť z vetvy najjemnejším ťahaním, zatiaľ čo nezrelé ovocie sa dá odtrhnúť ťažšie. Názov a druhy ovocia sa deti môžu jednoducho naučiť, keď sa s nimi budú aj hrať a pomenovávať rôzne druhy, ktoré pestujeme na Slovensku i v zahraničí.

chlapec pri zbere ovocia

 

2. Listy zo stromov ako zdroj nekonečnej zábavy

Na prechádzke s deťmi pozbierajte zopár listov a pustite sa spoločne do stimulácie detskej tvorivosti – vytvorte si spoločne korunky alebo čelenky z listov! Ako základ korunky či čelenky môžete použiť takmer čokoľvek, čo máte okolo, ideálne pásik tvrdého papiera a  vyrobte čelenku tak, aby tesne priliehala. Ideálne je vytvoriť úzky pás, ktorý je jednoduchšie úplne prekryť listami, ale všetko závisí od konečného vzhľadu, ktorý chce vaša kráľovná víl alebo škriatok dosiahnuť! Akonáhle máte základňu, prilepte na ňu nazbierané listy alebo si vytvorte vlastné listy z papiera, lepenky alebo z EVA FOAM v krásnych trblietavých farbách.

mama s dcérou s jesennými listami v ruke

3. Meteorologická stanica zo šišiek

Vedeli ste, že na kontrolu predpovede počasia môžete použiť šišky? Šišky sa otvárajú alebo zatvárajú v závislosti od počasia. Za suchého počasia sa otvárajú a nechávajú vietor vziať malé semená uložené vo vnútri, takže môže vyrásť viac borovíc. Ak je však vlhké počasie, borovicové šišky sa zatvoria, aby sa semená nerozmočili a neboli príliš ťažké na to, aby mohli cestovať dostatočne ďaleko vo vetre. Vezmite svoje deti, aby ste pozbierali nejaké šišky, a potom vyberte vonkajší okenný parapet, na ktorý vidíte z interiéru. Následne každé ráno a popoludnie skontrolujte spolu s deťmi predpoveď počasia podľa šišiek. Môžete tiež vytvoriť tabuľku na monitorovanie predpovede šišky voči skutočnému počasiu, aby vaše deti mohli kontrolovať presnosť či prípadné odchýlky, vďaka čomu sa naučia základom vedeckého experimentu. A ak vo vašom dieťati objavíte na základe tohto experimentu záujem o vedecké skúmanie, v našej sekcii Veda a výskum nájdete množstvo vzdelávacích hier a hračiek, ktoré im pomôžu rozvíjať túto záľubu. Dokonca i Meteorologickú stanicu!

meteorologická stanica

Prejsť na vedecké hračky

4. Návšteva kukuričného labyrintu

Labyrint v kukuričnom poli v životnej veľkosti je zábavný spôsob, ako trénovať kognitívne schopnosti a naučiť dieťa tvorivému riešeniu problémov.

5. Zdobenie tekvice

Niektorým rodičom môže prísť vyrezávanie a zdobenie tekvice nebezpečné pre ich deti. Pritom však existuje niekoľko bezpečných spôsobov, ako ozdobiť tekvicu bez použitia nožíka a všetky tieto činnosti pomáhajú jemnej motorike a podporujú kreativitu dieťaťa: tekvicu možno ozdobiť pomocou dekoračných fixiek na rôzne povrchy - môžete na ňu s deťmi nakresliť tvár alebo rôzne iné vtipné obrázky alebo vystrihnite oči, nos a ústa z peny EVA FOAM a prilepte ich na tekvicu.

zdobenie tekvice farbami

 

 

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !