Hrajte sa s deťmi podľa montessori učenia | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Hrajte sa s deťmi podľa montessori učenia

Hrajte sa s deťmi podľa montessori učenia
Hrajte sa s deťmi podľa montessori učenia
Fieldset
hopla
29. 4. 2022
0 komentárov

Ak ste rodičmi, určite ste už počuli o montessori výchove a vzdelávaní. Kto bola Maria Montessori, prečo sa oplatí spoznať jej metódy a aplikovať ich pri hre a výchove dieťaťa?

Kto bola Maria Montessori

Narodila sa v roku 1870 v Taliansku a ako prvá žena v tejto krajine ukončila štúdium medicíny. Neskôr sa zameriavala na detskú medicínu a stala sa expertkou na detské nervové choroby. Počas svojej praxe na psychiatrickej klinike pozorovala deti a prišla na myšlienku, že aj postihnuté dieťa možno vzdelávať. Je však nutné nájsť na to vhodný spôsob.

Maria Montessori

V tomto období si uvedomila, že škola sa má stať miestom premeny dieťaťa. Avšak tamojší systém skôr obmedzoval vývoj detí. Maria Montessori preto verila, že je nutná reforma školstva a výchovy. So svojim synom v roku 1929 založila Medzinárodnú asociáciu Montessori, vďaka ktorej sa v medzivojnovom období podarilo priniesť významné reformy školstva v európskych krajinách ako Holandsko, Belgicko, Anglicko, Rakúsko, či škandinávske krajiny. Za svoju celoživotnú prácu bola 3x nominovaná na Nobelovu cenu mieru.

Aké sú hlavné zásady Marie Montessori?

  • Deti sa učia tomu, čo ich obklopuje.
  • Aktívna činnosť umožňuje dieťaťu spoznať jeho silné stránky, z ktorých bude vychádzať pri hľadaní svojho miesta v spoločnosti.
  • Pozitívna motivácia dieťaťa rozvíja jeho sebaúctu. Pri hre, či vzdelávaní, sa vychádza z jeho silných stránok.
  • Dieťa, ktoré je často povzbudzované, získa sebadôveru.
  • U dieťaťa je potrebné vždy rozvíjať to dobré. Aby mu pre to zlé neostalo miesto.
  • Pri učení pomáhajú dieťaťu pomôcky a manipulácia s nimi.
  • Potenciál dieťaťa je potrebné rozvíjať jeho vlastnými silami a rešpektovať jeho potreby, vyplývajúce z jeho zrelosti a individuality.

Pozrite si našu ponuku Montessori hračiek

 

Filozofiu Marie Montessori najlepšie charakterizuje jej hlavné heslo:

„Pomôž mi, aby som to dokázal sám.“

Montessori metóda by sa dala zhrnúť tak, že ide o snahu plne rešpektovať detskú osobnosť, záujmy a tempo konkrétneho dieťaťa. A táto metóda sa dá aktívne využiť aj pri montessori hrách.

Hry podľa montessori metódy

Aké by mali byť montessori hry a montessori hračky? Väčšinou sú to jednoduché hračky z prírodných materiálov, ktoré ponúkajú priestor pre detskú predstavivosť a vlastnú aktivitu. Montessori hračky sa výrazne prispôsobujú veku a obdobiu vývoja dieťaťa. Rozvíjajú to, čo dieťa v danom období potrebuje. Napríklad montessori hračky pre bábätká, resp. najmenšie deti podporujú schopnosť rozlišovať farby a tvary. Neskôr sú to hračky, ktoré rozvíjajú jemnú motoriku detí, napríklad stavebnice, či mozaiky.

Montessori labyrint Geometrické tvary

Rodičia detí, ktoré začínajú rozprávať, ocenia hry na podporu rozvoja reči, ktoré motivujú dieťa rozprávať. Sú to napríklad hry Krátke príbehy alebo Emócie. Vo vyššom veku sú obľúbené puzzle, kreatívne sety, ale aj vzdelávacie hry a hračky.

Foto: wikimedia.org

Kompletná ponuka logických hier

Ohodnoťte tento článok
Priemerné: 5 (1 vote)
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !