Edukačné hračky, ktoré rozvíjajú emocionálnu inteligenciu u detí | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Edukačné hračky, ktoré rozvíjajú emocionálnu inteligenciu u detí

Edukačné hračky, ktoré rozvíjajú emocionálnu inteligenciu u detí
Edukačné hračky, ktoré rozvíjajú emocionálnu inteligenciu u detí
Fieldset
hopla
22. 3. 2023
0 komentárov

Žijeme v čoraz viac izolovanom svete, pokiaľ ide o medziľudský kontakt, najmä preto, že sme prestimulovaní a príliš spojení s digitálnymi technológiami, ktoré nás obklopujú. To má obrovský vplyv na schopnosť ľudí vytvárať vzťahy a spojenia s ostatnými. Jedným z možných dôsledkov nedostatku ľudských spojení a interakcií je nžišia úroveň emocionálnej inteligencie spoločnosti.

Mnohí z nás mali možnosť v detstve vyrastať s obmedzeným prístupom k technológii a tak sme boli skôr ochotní vytvárať osobné vzťahy, ktoré nám umožnili prirodzený rozvoj emocionálnej inteligencie už v mladom veku. Deti dnes majú túto možnosť obmedzenú a ich životy sú takmer úplne ovládané obrazovkami. Preto je dôležité, aby ste ako učiteľ alebo rodič pomohli deťom rozvíjať emocionálnu inteligenciu od útleho veku. Skvele vám v tom pomôžu vzdelávacie hračky, hry a aktivity, ktoré podporujú rozvoj EQ.

Čo je emocionálna inteligencia?

"Emocionálna inteligencia je schopnosť vnímať emócie, pristupovať a generovať emócie tak, aby pomohli mysleniu, pochopiť emócie a emočné vedomie a reflektívne regulovať emócie tak, aby podporovali emocionálny a intelektuálny rast." - Mayer & Salovey, 1997

Emocionálna inteligencia u detí sa prejavuje, keď začnú zvažovať okolnosti pred tým, než stratia trpezlivosť, a keď začnú premýšľať o pocitoch ostatných okolo nich. Vyvíja sa pomaly od približne troch rokov, keď deti často ešte myslia iba na seba, a je to spoločenská zručnosť, ktorá je úplne nevyhnutná pre vytváranie vnímavých a súcitných dospelých. V triede môžete použiť edukačné hračky, hry a aktivity, ktoré podporujú deti k tomu, aby ich zdieľali s ostatnými deťmi, striedali sa a pracovali v tíme.

Deti pri hre s kapsulami Emócie

Vývoj emocionálnej inteligencie podľa veku

Emocionálna inteligencia u detí vo veku 3 - 4 roky

Deti v tomto veku začínajú prejavovať a rozpoznávať širšiu škálu pocitov a emócií - a tiež začínajú byť cielene milí a starostliví. Stále však používajú vypäté situácie, aby získali to, čo chcú.

Emocionálna inteligencia u detí vo veku 5 - 6 rokov

Deti v tomto veku môžu testovať vaše hranice, ale stále sa budú snažiť vám vyhovieť a získať pochvalu. Začnú si uvedomovať pocity iných detí a začínajú rozumieť pocitu hanby.

Emocionálna inteligencia u detí vo veku 7 - 8 rokov

Deti sú citlivejšie na pocity a reakcie ostatných a sú skôr ochotné vyjadriť svoje vlastné pocity a emócie slovami.

Edukačné hračky a nástroje na použitie v triede na výučbu EQ

Toto sú naše obľúbené nástroje na použitie v triede na výučbu emocionálnej inteligencie u detí:

Maňušky

Naša ponuka maňušiek je skutočne široká. Nájdete u nás maňušky zvieratiek, maňušky tárajkov, maňušky rukavicové a takisto maňušky postavičky. Každá z nich sa môže stať skvelým dôverníkom a terapeutom pre deti, ktoré sú častokrát viac ochotné sa podeliť o svoje pocity práve s maňuškou.

Dievča s maňuškou kačica Gisela

Prejsť na maňušky

Edukatívna hra kapsule Emócie

Emočnú inteligenciu u vašich detí skvele podporí aj edukatívna hra kapsule Emócie, ktorá hravým spôsobom učí deti rozpoznať emócie a pracovať s nimi, rozprávať o nich počas individuálnej alebo skupinovej hry.  Kapsule reprezentujú základné emócie, ktoré pomáhajú deťom rozpoznať a zvládnuť vlastné emócie hravou formou. Deti vkladajú herné karty, ktoré zobrazujú každodenné situácie, prípadne fotografie, kresby či iné predmety do kapsúl, ktorých náladu naznačujú.

Edukatívna hra - kapsule Emócie

Prejsť na kapsule Emócie

To sú iba niektoré z edukačných hračiek, ktoré môžete použiť na výučbu emocionálnej inteligencie detí už v útlom veku. Najdôležitejším aspektom k správnemu emocionálnemu vývoju je však ľudský faktor, ktorý dieťa podporuje v nadväzovaní medziľudských vzťahov a dáva priestor dieťaťu rozprávať o svojich pocitoch.

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !