5 tipov, ako pomôcť deťom pochopiť čas a časovú postupnosť | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

5 tipov, ako pomôcť deťom pochopiť čas a časovú postupnosť

5 tipov, ako pomôcť deťom pochopiť čas a časovú postupnosť
5 tipov, ako pomôcť deťom pochopiť čas a časovú postupnosť
Fieldset
hopla
23. 6. 2023
0 komentárov

Učenie času a časovej postupnosti je dôležitou zručnosťou pre budúci život každého dieťaťa. Dieťa najskôr musí pochopiť fungovanie času, aby sa následne mohlo naučiť správne a efektívne organizovať svoj čas. Najlepší spôsob, ako dieťaťu vysvetliť koncepciu času, je prostredníctvom hry. Poďme sa teda spoločne pozrieť na tipy, vďaka ktorým zvládnete učenie času s deťmi skutočne hravo.

1. Využite vizuálnu pomôcku v podobe detských hodín

V útlom veku dieťaťa je najlepšie začať s jednoduchými vizuálnymi pomôckami, ako sú detské hračkárske hodiny. Keď deti budú mať fyzicky pred sebou detskú napodobneninu skutočných hodín, omnoho ľahšie a rýchlejšie pochopia, akým spôsobom plynie čas. Skvelou pomôckou je v tomto prípade drevená hracia doska Učíme sa hodiny, s ktorou sa dieťa okrem analógových hodín naučí aj digitálne hodiny. Nechajte dieťa nastaviť hodinové ručičky a následne sa spolu rozprávajte, koľko hodín predstavuje daná poloha hodinových ručičiek a aký čas to predstavuje pre digitálne hodinky. 

Montessori set Učíme sa hodiny

Montessori set Učíme sa hodiny

2. Venujte pozornosť trvaniu bežných denných aktivít

Pri každej domácej aktivite sa rozprávajte s deťmi o tom, koľko daná aktivita bežne trvá a koľko trvala vám. Alebo si spoločne zahrajte hru, kde dieťa musí sledovať čas a stihnúť aktivitu za určitý čas. V tomto prípade si dieťa lepšie uvedomí pojmy ako dlho a krátko. 

3. Stanovte si s deťmi organizovaný denný časový režim

Vytvorenie jednoduchého denného rozvrhu je skvelý spôsob, ako dieťa naučiť časovú postupnosť. Organizovaný časový režim pomáha dieťaťu pochopiť, že každá činnosť má svoje miesto v rámci dňa či týždňa. Vytvorte si spoločne s dieťaťom rozvrh s konkrétne určenými časmi či dňami pre jednotlivé aktivity, ako je hra, obedy, večere, spánok alebo krúžok, ktorý navštevuje raz týždenne. Spočiatku dieťaťu pripomínajte jednotlivé časy a termíny a po istom čase nechajte dieťa, nech ono samo sleduje čas a plní jednotlivé úlohy podľa stanoveného rozvrhu.

4. Pridajte do bežnej rutiny časové prvky

Keď sa s dieťaťom chystáte von, môžete mu povedať, aby si obulo topánky pred tým, než si oblečie kabát. Pomôžete tak dieťaťu pochopiť, že existuje určitá časová postupnosť činností a že časové usporiadanie je dôležité. Na lepšie znázornenie vám skvele pomôže obrázková hra Krátke príbehy, v ktorej dieťa má za úlohu správne zoradiť postupnosť obrázkov do stojana na základe logickej súvislosti, časovej nadväznosti a porozprávať o obrázkoch súvislý príbeh.  
 

Edukatívna hra Krátke príbehy

5. Vyhraďte si čas a priestor na učenie času

Vytvorte si doma špeciálnu hraciu zónu zameranú na učenie času a časovej postupnosti. Tu sa môžu nachádzať všetky hry na učenie časovej postupnosti, ako vyššie spomínaná herná doska Učíme sa hodiny, Krátke príbehy či vami spoločne vytvorený časový rozvrh. Dieťa v tomto vytvorenom "časovom kútiku" bude viac sústredené a motivované učiť sa čas hravou formou a zdokonaľovať svoje zručnosti.

Učenie času a časovej postupnosti si vyžaduje trpezlivosť a opakovanie zo strany dieťaťa aj rodiča. Preto je dôležité vytvoriť prostredie, v ktorom bude dieťa prirodzene motivované a bude sa cítiť pohodlne pri skúmaní týchto zručností. Veríme, že vyššie uvedené tipy vám a vášmu dieťaťu pomôžu udomácniť sa v koncepcii času.
 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !