Budovanie finančnej gramotnosti u detí | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Budovanie finančnej gramotnosti u detí

Budovanie finančnej gramotnosti u detí
Budovanie finančnej gramotnosti u detí
Fieldset
hopla
12. 5. 2020
0 komentárov

Peniaze sú jednou z mnohých vecí, ktoré nás sprevádzajú každodenným životom. Sú ale zároveň aj jednou z mála vecí, ktoré náš život ovplyvňujú podstatným spôsobom. To, či pozitívne alebo negatívne, závisí od finančnej gramotnosti každého z nás. Finančná gramotnosť je schopnosť využívať poznatky, zručnosti a skúsenosti na efektívne riadenie vlastných finančných zdrojov s cieľom zaistiť celoživotné finančné zabezpečenie seba a svojej domácnosti.

Mnohí dospelí sa obávajú čísel a financií jednoducho preto, že od raného veku nevenovali dostatok času ich porozumeniu. Dá sa povedať, že bola zanedbaná ich finančná gramotnosť. Aby sa deti cítili príjemne vo svete financií a čísel, musia si najprv uvedomiť úlohu peňazí v každodennom živote. Výučba finančných konceptov v ranom veku môže byť rozhodujúcim prvkom pre náskok vášho dieťaťa v budúcnosti.

Začnite s budovaním finančnej gramotnosti čo najskôr

Viete, že finančná gramotnosť detí sa buduje od útleho veku? Už v predškolskom veku je veľmi jednoduché vzbudiť v deťoch zvedavosť a pozitívny vzťah k peniazom. Preto sa učí finančná gramotnosť v materskej škole, a to hravou formou.

Budovanie finančnej gramotnosti u detí - hra Euro pokladňa

Rozvoj matematických zručností

Podobne môžete postupovať aj doma a vymyslieť rôzne aktivity pre deti, pri ktorých ich naučíte, ako zaobchádzať s peniazmi a akú majú vlastne hodnotu.

Prečo je finančná gramotnosť pre deti dôležitá? Deti dostanú odpovede na mnohé dôležité otázky ohľadom financií. Uvedomia si súvis medzi chodením do práce, získavaním peňazí a uspokojovaním (aj ich) potrieb. Uvedomia si teda, prečo vlastne rodičia chodia do práce. 

Aktivity na podporu finančnej gramotnosti

S peniazmi môžete deti zoznamovať priamo pri nákupoch. Je dôležité hovoriť so svojimi deťmi a vysvetľovať im, čo robíte pri určitých transakciách alebo pri pohľade na predmety v obchode. Pýtajte sa ich otázky, ako napríklad, koľko to stojí? Aký výdavok vám bude vydaný po zakúpení? Čo má rovnakú alebo menšiu hodnotu? To sú druhy otázok, ktoré pomôžu deťom zapojiť sa do skutočných situácií počas ich procesu učenia sa finančnej gramotnosti. Hovorte s nimi o práci, ukážte im, ako šetríte.

Ak nie ste v skutočnom svete, aplikujte skúsenosti zo skutočného sveta doma. Zahrajte si s deťmi hry na rozvoj finančnej gramotnosti. Poslúžia vám na to rôzne edukačné hračky, ktoré nájdete aj u nás. S produktami, ako je pokladňa Euro, potraviny do kuchynky, ako napr.. ovocie a zelenina v košíku, fast food či lahôdky, môžete vytvárať zábavné cvičenia a hry, napríklad predstierať obchod s potravinami, reštauráciu a mnoho ďalších. Pre ešte väčší zážitok z hry môžete deťom zaobstarať krásny predajný stánokZážitkové učenie a vytváranie trvalých spomienok môže byť nevyhnutným kľúčom k dlhodobému zachovaniu týchto základných pojmov.

Edukatívna hra na obchod s dievčaťom

Nebojte sa použiť reálnu hotovosť, aby si ju mohli deti pozrieť a vžiť sa s ňou. V prípade, že sa učíte finančnej gramotnosti doma, používanie realistických peňazí na hranie, ktoré sú súčasťou produktu Pokladňa Euro, je ďalším skvelým spôsobom.

Diskutujte o tom, ako minúť alebo ušetriť peniaze na základe toho, čo si chcú kúpiť. Povzbudzujte svoje deti, aby si stanovili cieľ (napríklad hračku alebo hru, ktorú skutočne chcú), a ušetrili si svoje peniaze na realizáciu tohto nákupu z vlastných úspor. Toto ich naučí spravovať peniaze a pripraví ich na myšlienku tvorby rozpočtu a potreby úspor.

Rovnako, ako pri zakladaní sporiaceho fondu pre seba, deti by sa mali oboznámiť s darcovským fondom pre ostatných. Nielenže je to ďalší spôsob, ako naučiť deti šetriť, ale slúži aj ako dodatočná spoločenská lekcia dobrých skutkov s vašimi peniazmi.

To, ako každý deň pracujeme s peniazmi, nie je len o matematike, ale aj o socializácii. Nechajte svoje deti stať sa súčasťou tejto interakcie. Nabádajte ich, aby fyzicky odovzdali predavačke peniaze za nákup, naučte ich poďakovať, keď dostanú výdavok, alebo ich požiadajte, aby prepočítali výdavok a ubezpečili sa, že je správny. Toto všetko učí vaše dieťa nie len základom finančnej gramotnosti, ale aj spôsobom, ako sa začleniť do spoločnosti.

Rozvíjanie finančnej gramotnosti napokon skvele podporíte aj precvičovaním základných matematických zručností dieťaťa. Skvele vám s tým pomôže Montessori set Učíme sa počítať alebo set Hravá matematika.

Montessori set Hravá matematika

Ďalšie skvelé pomôcky, s ktorými vaše dieťa matematickú a finančnú gramotnosť nadobudne zábavným spôsobom, nájdete ukryté v tlačidle nižšie. 

Zobraziť hry na rozvoj matematických zručností

 

Kompletná ponuka matematických hier pre deti

 

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !