Ako podporiť kreativitu u detí? | Hopla

Hračky podľa typu

Podľa veku

Podľa značky

Darčekové poukážky

Akcie a novinky

Ako podporiť kreativitu u detí?

Dievčatko maľujúce na kartón
Ako podporiť kreativitu u detí?
Fieldset
hopla
6. 8. 2020
0 komentárov

Kreativita u detí je pre ich rozvoj skutočne dôležitá, pretože ich povzbudzuje, aby vyskúšali nové veci, boli hrdí na svoje úspechy a premýšľali mimo poľa. Možno ju definovať ako fantáziu alebo originálne nápady, no kreativita je omnoho viac. Pre všetko, čo robíme, aby sme boli úspešní, je doslova nevyhnutná. Kreativitu možno podporovať a je to skôr spôsob myslenia ako vrodený talent. Predpokladá sa, že ak sa kreativita rozvíja v ranom veku, rodičia môžu deťom pomôcť dosiahnuť ich potenciál nadania. Poďme si preto predstaviť zopár spôsobov, ako ju možno podporiť.

1. Pýtajte sa ich

Toto je pravdepodobne jeden z najjednoduchších spôsobov, ako povzbudiť kreativitu! Otázky by mali byť prispôsobené veku vášho dieťaťa, pričom cieľom je prinútiť ich, aby premýšľali o svete okolo seba a pri tvorbe odpovedí zapojili svoju fantáziu.

2. Čas a miesto pre nudu

Občas je pre deti prospešné, aby sa istú chvíľu nudili. Práve tieto chvíle dávajú deťom priestor uvažovať o sebe a používať ich fantáziu.

dievčatko, ktoré sa nudí

3. Nevstupujte

Nechať deti pracovať bez pomoci a zásahu dospelých je tiež skvelý spôsob, ako nechať ich kreativitu slobodne sa prejaviť. Od dvoch rokov sa deti usilujú o väčšiu nezávislosť. Od tohto veku by ste mali svoje dieťa povzbudzovať, aby sa postupne začalo zapájať do rozhodovania o svojom živote. Vyhnite sa nadmernému riadeniu detí a dajte im vedieť, že je v poriadku kresliť mimo čiar!

4. Vy sami buďte pre deti kreatívnym vzorom

Ukážte svojim deťom, aká dôležitá je kreativita pre vás. Ako rodičia sme jedným z prvých vzorov našich detí.Ak im dokážeme ukázať, aká dôležitá je kreativita, určite sa ju naučia vážiť.

otec a dcérka spolu maľujú

5. Žiadny nápad nie je zlý nápad

Deti sú plné nápadov, ktoré sú prejavom kreativity. Odmietnuť alebo zosmiešniť myšlienku znamená diskreditáciu tvorivosti. Deti, ktoré sa boja, že urobia chybu, zvyčajne myslia menej kreatívne. Preto je potrebné vytvoriť miesto, v ktorom sú deti kreatívne, môžu robiť neporiadok a cítia, že je v poriadku robiť chyby.

6. Vyvarujte sa označovaniu detí ako kreatívnych alebo nekreatívnych

Deti môžu štítky a mená brať veľmi vážne, či už vedome alebo nie. Označovanie kohokoľvek za „nekreatívneho“ by ich mohlo odradiť, aby vyskúšali akékoľvek tvorivé činnosti, v ktorých sa môže prejaviť ich skrytý potenciál.

7. Pomôžte im vykonávať ich záľuby

Venujte pozornosť veciam, o ktorých sa zdá, že im vaše dieťa venuje pozornosť a dajte tieto činnosti na dosah ruky. Ak vaše dieťa napríklad rado maľuje, umiestnite na jeho stolík množstvo farbičiek, fixiek, temperových farieb a iných umeleckých potrieb. Dieťa bude mať väčšiu tendenciu ich používať, a tak rýchlejšie zistí, či sú jednotlivé činnosti pre neho fascinujúce aj z dlhodobého hľadiska.

Pomôcky na rozvoj kreativity

Chlapec vyfarbujúci kreatívny set Môj hrad

8. Znížte konzumáciu

Hovoríme o konzumácii rôznych druhov médií. Pri nečinnom pozeraní televíznej relácie obvykle absorbujeme informácie bez toho, aby sme ich museli skutočne spracovať alebo aktívne uvažovať. Preto je potrebné vytvoriť rovnováhu medzi pasívnou spotrebou informácií a ich aktívnou kreatívnou tvorbou.

9. Začnite tancovať či veriť v mágiu

Štúdia zistila, že deti, ktoré sa venovali tancu, prišli s originálnejšími nápadmi na nesúvisiace testy kreativity. Niekoľko štúdií takisto podporuje názor, že viera v mágiu a fantáziu vedie deti k väčšej kreativite. S rozvojom fantázie deťom nepochybne pomôžu aj naše krásne maňušky na ruku, s ktorými môžu vymýšľať príbehy od výmyslu sveta.

Prejsť na maňušky

10. Neodmeňujte ich!

Odmena ako forma vonkajšej motivácie by mohla spôsobiť, že deti budú kreatívne úlohy vnímať len ako povinnú jazdu, po ktorej si môžu začiarknuť políčko “absolvované“. Kľúčom k dlhodobému kreatívnemu úspechu je však vnútorná motivácia, nakoľko podstatný pre dieťa má byť samotný proces tvorby, nie odmena na konci.

Ohodnoťte tento článok
No votes yet
Autor: hopla
O mne:
Sme tím odborne školených ľudí, ktorý sa rozhodol po pozitívnych ohlasoch zo strany škôlok a škôl posunúť naše skúsenosti ohľadom vzdelávania a výchovy dieťaťa s cieľom rozvoja jeho zručností aj smerom k vám. K rodičom, ktorým záleží na vzdelávaní dieťaťa už od útleho veku. K deťom - bádateľom, ktoré neúnavne skúmajú tento svet a bažia po odpovediach na ich zvedavé a nikdy nekončiace otázky.

Pridať nový komentár

Zdielajte tento článok

Nezávadné materiály

Hygienicky nezávadné, testované a certifikované podľa noriem EÚ !

V ČOM SME VÝNIMOČNÍ?

Poradenstvo, inovatívnosť a široký výber edukatívnych hračiek !

Rýchle dodanie

Doručíme Vám balík i do 24 hodín, kdekoľvek na Slovensku !